Apple kan iMessage berichten via iCloud Backup toch inzien

Apple kan iMessage berichten van gebruikers die iCloud Backup hebben ingeschakeld inzien. De berichten worden, net als andere data, onversleuteld opgeslagen op servers van Apple.

encryptie Dit meldt Motherboard. Apple maakt voor iMessage gebruik van end-to-end encryptie, Apple’s CEO Tim Cook in september 2014 uit tegenover TechCrunch. Het bedrijf stelt hierdoor niet in staat te zijn iMessage berichten te overhandigen aan opsporingsinstanties, aangezien alleen gebruikers de berichten kunnen ontsleutelen.

iCloud Backup versleutelt data niet

Indien gebruikers er echter voor kiezen iCloud Backup te gebruiken worden hun backups, inclusief iMessage en SMS-berichten, onversleuteld opgeslagen op de iCloud servers. Deze data is hierdoor wel inzichtelijk voor Apple, wat opsporingsinstanties in staat stelt Apple via een gerechtelijk bevel te dwingen deze data te overhandigen.

iCloud Backup is een dienst waarmee Apple gebruikers data kunnen backuppen naar de iCloud, Apple’s cloudomgeving. Deze feature staat overigens standaard niet ingeschakeld; gebruikers die een nieuwe iPhone, iPad of Mac configureren krijgen de keuze voorgelegd wel of juist niet gebruik te maken van de dienst. Het bedrijf biedt geen mogelijkheid backups die in iCloud wordt opgeslagen te versleutelen.

Reactie van Apple

Motherboard heeft opheldering gevraagd bij Apple. Het bedrijf wil echter geen verklaring geven voor het ontbreken van de mogelijkheid backups versleuteld op te slaan in iCloud. Ook wil het bedrijf niet aangeven welk percentage gebruikers iCloud Backup heeft ingeschakeld.

Wie zeker wil stellen dat zijn berichten niet kunnen worden ingezien door Apple doet er verstandig aan iCloud Backup niet te gebruiken en data lokaal te backuppen via Apple’s iTunes.

Lees ook
Zijn apparatuur en software nog wel te vertrouwen?

Zijn apparatuur en software nog wel te vertrouwen?

Mensen worden via hun identiteitsbewijs, DigiD, gebruikersnaam en wachtwoord gecontroleerd en vertrouwd. Maar hoe zit het eigenlijk met het steeds grotere aantal apparaten? Naarmate meer apparaten met het Internet of Things (IoT) worden verbonden en software (onder andere via DevOps) een grotere rol in ieders leven gaat spelen, wordt digitaal vertrouwen...

Eurofiber lanceert de nieuwste encryptietechniek

Eurofiber lanceert de nieuwste encryptietechniek

Eurofiber biedt zijn klanten WDM Encrypted aan. Deze encryptietechniek zorgt ervoor dat data tijdens het transport over glasvezel niet afgetapt kan worden. De bekendmaking vond plaats op de InfoSecurity beurs in Utrecht. De Cybersecuritymonitor 2018 van het CBS laat zien dat grote organisaties bovengemiddeld vaak getroffen worden door cyberaanvallen,...

15,5% van de .nl-websites is voorzien van SSL-certificaat

15,5% van de .nl-websites is voorzien van SSL-certificaat

15,5% van de unieke websites op het topleveldomein .nl is voorzien van een SSL-certificaat. In totaal gaat het om 500.000 Nederlandse websites. Dit blijkt uit cijfers van Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN). Het topleveldomein .nl telt in totaal 3,6 miljoen unieke websites. In 757.000 van de gevallen gaat het om een zakelijke website...