Aon introduceert verzekering tegen cybercrime

hacker3

Bedrijven kunnen zich vanaf deze week bij de verzekeringsmaatschappij Aon verzekeren tegen cybercrime. De polis dekt schade die bedrijven leiden door het verlies van persoonsgegevens, bedrijfsinformatie, bestuurlijke boetes en verloren winst door netwerkproblemen.

De verzekeringsmaatschappij stelt dat veel bedrijven ten onrechte denken dat schade als gevolg van cybercrime worden gedekt door 'normale' verzekeringen. Het bedrijf waarschuwt echter dat deze polissen geen volledige dekking bieden en bedrijven dus met een flinke schadepost kunnen blijven zitten. De verzekering is beschikbaar voor bedrijven met een omzet tot maximaal 50 miljoen euro per jaar.

Digitale risico's nemen toe

Aon stelt dat de digitale risico's voor bedrijven steeds verder toenemen. Organisaties zijn niet alleen in toenemende mate afhankelijk van internet en digitale gegevens om goed te functioneren, ook wordt de wetgeving op het gebied van privacy en informatiebeveiliging steeds verder aangescherpt. Zo is er Europese regelgeving in de maak die bedrijven verplicht melding te maken van een datalek. Er komen hoge sancties voor het niet correct nakomen van die plicht. Boetes kunnen oplopen tot vijf procent van de omzet.

"De digitale risico's die organisaties lopen, zijn zodanig toegenomen dat het geen exclusief ICT-vraagstuk meer is. Steeds vaker staat ook de bedrijfscontinuïteit op het spel", stelt Alex van den Doel, Managing Director bij Aon Global Risk Consulting. Aon adviseert organisaties daarom verder te kijken dan enkel een verzekering. "Een verzekering dekt de gevolgen van een incident, maar verlaagt de kans daarop niet. Om risico's goed te beheersen is daarom een integrale risicomanagement aanpak noodzakelijk." Een belangrijk onderdeel daarvan is taken en verantwoordelijkheden vast te leggen voor specifieke risico's. "Digitale risico's zijn een thema voor op de bestuursagenda," aldus Van den Doel.

Cyberrisico's inschatten

Aon heeft een diagnosetool ontwikkeld voor cyberrisico's om het bewustzijn van cyberrisico's onder bedrijven te vergroten. Organisaties kunnen met de tool een inschatting maken van de gevolgen die cybercrime voor hun bedrijf kunnen hebben.

Lees ook
Rotterdamse haven vraagt ethische hackers kwetsbaarheden te melden

Rotterdamse haven vraagt ethische hackers kwetsbaarheden te melden

Het Havenbedrijf Rotterdam lanceert een responsible disclosure-programma. Ethische hackers die zwakheden in havensystemen ontdekken kunnen de kwetsbaarheden via het programma melden aan het havenbedrijf. "Bij Havenbedrijf Rotterdam N.V. vinden wij de veiligheid van onze systemen erg belangrijk. Ondanks onze zorg voor de beveiliging van onze syste1

'Behoefte aan security professionals is hard gestegen'

'Behoefte aan security professionals is hard gestegen'

Bedrijven hebben afgelopen jaar aanzienlijk meer behoefte gehad aan security professionals dan vorig jaar. De hoeveelheid vacatures voor security experts nam met maar liefst ruim 40 procent toe. Dit blijkt uit cijfers van detacheringsbureau Yacht. Het aantal beschikbare vacatures voor beveiligingsprofessionals kwam in het jaar 2012 uit op 698. Di1

Bestrijders cybercriminaliteit presenteren eerste veiligheidsjaarverslag

Bestrijders cybercriminaliteit presenteren eerste veiligheidsjaarverslag

KPN, het NCSC (Nationale Cyber Security Centrum), Team High Tech Crime Unit van de politie en TNO hebben gezamenlijk het rapport  'Cyber Security Perspectives 2013' uitgebracht.  De vier organisaties die een belangrijke rol spelen bij de bestrijding van cybercriminaliteit schetsen hierin een beeld over de digitale veiligheid in Nederland. Deze wee1