Aon introduceert verzekering tegen cybercrime

hacker3

Bedrijven kunnen zich vanaf deze week bij de verzekeringsmaatschappij Aon verzekeren tegen cybercrime. De polis dekt schade die bedrijven leiden door het verlies van persoonsgegevens, bedrijfsinformatie, bestuurlijke boetes en verloren winst door netwerkproblemen.

De verzekeringsmaatschappij stelt dat veel bedrijven ten onrechte denken dat schade als gevolg van cybercrime worden gedekt door 'normale' verzekeringen. Het bedrijf waarschuwt echter dat deze polissen geen volledige dekking bieden en bedrijven dus met een flinke schadepost kunnen blijven zitten. De verzekering is beschikbaar voor bedrijven met een omzet tot maximaal 50 miljoen euro per jaar.

Digitale risico's nemen toe

Aon stelt dat de digitale risico's voor bedrijven steeds verder toenemen. Organisaties zijn niet alleen in toenemende mate afhankelijk van internet en digitale gegevens om goed te functioneren, ook wordt de wetgeving op het gebied van privacy en informatiebeveiliging steeds verder aangescherpt. Zo is er Europese regelgeving in de maak die bedrijven verplicht melding te maken van een datalek. Er komen hoge sancties voor het niet correct nakomen van die plicht. Boetes kunnen oplopen tot vijf procent van de omzet.

"De digitale risico's die organisaties lopen, zijn zodanig toegenomen dat het geen exclusief ICT-vraagstuk meer is. Steeds vaker staat ook de bedrijfscontinuïteit op het spel", stelt Alex van den Doel, Managing Director bij Aon Global Risk Consulting. Aon adviseert organisaties daarom verder te kijken dan enkel een verzekering. "Een verzekering dekt de gevolgen van een incident, maar verlaagt de kans daarop niet. Om risico's goed te beheersen is daarom een integrale risicomanagement aanpak noodzakelijk." Een belangrijk onderdeel daarvan is taken en verantwoordelijkheden vast te leggen voor specifieke risico's. "Digitale risico's zijn een thema voor op de bestuursagenda," aldus Van den Doel.

Cyberrisico's inschatten

Aon heeft een diagnosetool ontwikkeld voor cyberrisico's om het bewustzijn van cyberrisico's onder bedrijven te vergroten. Organisaties kunnen met de tool een inschatting maken van de gevolgen die cybercrime voor hun bedrijf kunnen hebben.

Lees ook
Hackers misbruiken onwaakzaamheid over bekende kwetsbaarheid in netwerktijdprotocol

Hackers misbruiken onwaakzaamheid over bekende kwetsbaarheid in netwerktijdprotocol

Sommige kwetsbaarheden worden zo weinig misbruikt dat eigenlijk niemand er aandacht aan besteed. Een voorbeeld hiervan is NTP-servers. Cybercriminelen hebben onverwachts een flinke hoeveelheid aanvallen op netwerktijdprotocol (NTP)-servers uitgevoerd, waardoor zij allerlei servers van grote bedrijven konden neerhalen. Symantec meldt een plotselin1

Intel doopt McAfee om tot Intel Security

Intel doopt McAfee om tot Intel Security

Intel maakt bekend de naam McAfee niet langer te zullen gebruiken voor zijn antivirusproducten. Het bedrijf wil hiermee de banden met de McAfee-oprichter John McAfee zo veel mogelijk verbreken. De McAfee-oprichter is de laatste jaren regelmatig negatief in het nieuws. Zo werd hij in 2012 gezocht voor moord in het Centraal-Amerikaanse land Belize.1

SANS publiceert resultaten onderzoek naar security Internet of Things

SANS publiceert resultaten onderzoek naar security Internet of Things

SANS heeft een onderzoek afgerond naar de security-aspecten van het Internet of Things. In het '2013 Securing the Internet of Things' geheten rapport zijn de resultaten gebundeld van gesprekken met 391 IT-specialisten. Daarin gaan zij in op de huidige stand van zaken rond Internet of Things en de nabije toekomst. Op 15 januari organiseert SANS een1