Amnesty International: ‘Encryptie verzwakken brengt mensenrechten in gevaar’

encryptie

Overheden die encryptie aan banden willen leggen brengen hiermee mensenrechten wereldwijd in gevaar. De mogelijkheid data en communicatie te versleutelen is cruciaal om het recht op privacy en de vrijheid van meningsuiting te verdedigen.

Dit stelt Amnesty International in reactie op de zaak tussen Apple en FBI. In deze zaak probeert de FBI Apple te dwingen mee te helpen de beveiliging van een iPhone te omzeilen. Apple weigert dit en stelt hiermee de beveiliging van iPhones wereldwijd in gevaar te zullen brengen.

Basistool voor privacy

Amnesty International noemt encryptie een basisvereiste voor privacy en de vrijheid van meningsuiting in het digitale tijdperk. “Het verbieden van encryptie is als het verbieden van enveloppe en gordijnen. Het neemt een basistool weg voor het privé houden van je privéleven”, stelt Elsayed-Ali, adjunctdirecteur Global Issues bij Amnesty International.

De mensenrechtenorganisatie roept overheden dan ook op zich te bedenken voordat zij door encryptie te ondermijnen een ‘Pandora’s Box’ openen. “Het verzwakken van privacy online kan desastreuze gevolgen hebben voor vrije gemeenschappen, met name voor mensenrechtenactivisten en journalisten die onze leiders ter verantwoording roepen”, aldus Amnesty International.

Backdoors misbruiken voor cybercrime

Ook maakt de organisatie zich zorgen over cybercriminelen, die kunnen profiteren van de zwakkere beveiliging die overheden proberen af te dwingen. Amnesty International waarschuwt dat het aanbrengen van ‘backdoors’ in software cybercriminelen in de kaart kan spelen.

Amnesty International roept overheden op encryptie niet te blokkeren, maar online communicatie juist te promoten en beschermen door encryptietools en -diensten te faciliteren. Dit is noodzakelijk om burgers de mogelijkheid te geven zich te beschermen tegen ongeautoriseerde toegang tot hun data, datadiefstal en spionage. Ook roept Amnesty het bedrijfsleven op een adequaat niveau van encryptie te leveren aan klanten, zodat zij hiermee hun persoonlijke gegevens kunnen beveiligen.

Lees ook
ROC van Amsterdam-Flevoland zet EduConnector in voor integratie met ECK-iD

ROC van Amsterdam-Flevoland zet EduConnector in voor integratie met ECK-iD

Het ROC van Amsterdam-Flevoland heeft als eerste MBO de EduConnector, de cloudoplossing voor de koppeling tussen het ECK-iD en digitale lesmaterialen, ingezet. Hierdoor kan de onderwijsinstelling identiteitsinformatie van studenten veilig delen, wat een voorwaarde is om te voldoen aan de AVG.

Grootste databeschermingsspecialist van de Benelux zet in op uitbreiding naar Euregio Rijn-Maas

Grootste databeschermingsspecialist van de Benelux zet in op uitbreiding naar Euregio Rijn-Maas

Cranium, de specialist in privacy-, security- en datamanagement opent een nieuw kantoor in Hasselt. Naast de Belgische hoofdzetel in Zaventem heeft het snelgroeiende bedrijf kantoren in Nederland, Luxemburg, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. De zesde vestiging van CRANIUM bevindt zich op de Hasseltse Corda Campus waar verschillende i1

Snijder kiest Bastion 365 voor veilig e-mailen met Microsoft Office 365

Snijder kiest Bastion 365 voor veilig e-mailen met Microsoft Office 365

Snijder, Praktijk voor Kinder- en Jeugdpsychiatrie gaat voor veilig e-mailen gebruikmaken van Fenestrae Bastion 365. Met de oplossing kunnen de medewerkers van praktijk Snijder vertrouwelijke persoonsgegevens en medische informatie veilig mailen naar zorgprofessionals en patiënten middels Microsoft Office 365. Bastion 365 is de oplossing die ervoo1