Amnesty International: ‘Encryptie verzwakken brengt mensenrechten in gevaar’

encryptie

Overheden die encryptie aan banden willen leggen brengen hiermee mensenrechten wereldwijd in gevaar. De mogelijkheid data en communicatie te versleutelen is cruciaal om het recht op privacy en de vrijheid van meningsuiting te verdedigen.

Dit stelt Amnesty International in reactie op de zaak tussen Apple en FBI. In deze zaak probeert de FBI Apple te dwingen mee te helpen de beveiliging van een iPhone te omzeilen. Apple weigert dit en stelt hiermee de beveiliging van iPhones wereldwijd in gevaar te zullen brengen.

Basistool voor privacy

Amnesty International noemt encryptie een basisvereiste voor privacy en de vrijheid van meningsuiting in het digitale tijdperk. “Het verbieden van encryptie is als het verbieden van enveloppe en gordijnen. Het neemt een basistool weg voor het privé houden van je privéleven”, stelt Elsayed-Ali, adjunctdirecteur Global Issues bij Amnesty International.

De mensenrechtenorganisatie roept overheden dan ook op zich te bedenken voordat zij door encryptie te ondermijnen een ‘Pandora’s Box’ openen. “Het verzwakken van privacy online kan desastreuze gevolgen hebben voor vrije gemeenschappen, met name voor mensenrechtenactivisten en journalisten die onze leiders ter verantwoording roepen”, aldus Amnesty International.

Backdoors misbruiken voor cybercrime

Ook maakt de organisatie zich zorgen over cybercriminelen, die kunnen profiteren van de zwakkere beveiliging die overheden proberen af te dwingen. Amnesty International waarschuwt dat het aanbrengen van ‘backdoors’ in software cybercriminelen in de kaart kan spelen.

Amnesty International roept overheden op encryptie niet te blokkeren, maar online communicatie juist te promoten en beschermen door encryptietools en -diensten te faciliteren. Dit is noodzakelijk om burgers de mogelijkheid te geven zich te beschermen tegen ongeautoriseerde toegang tot hun data, datadiefstal en spionage. Ook roept Amnesty het bedrijfsleven op een adequaat niveau van encryptie te leveren aan klanten, zodat zij hiermee hun persoonlijke gegevens kunnen beveiligen.

Lees ook
30% van de patiënten maakt zich zorgen over privacy e-healthdiensten

30% van de patiënten maakt zich zorgen over privacy e-healthdiensten

93 procent van de Europese medische organisaties heeft e-health-oplossingen geïmplementeerd, zoals monitoring op afstand via wearable devices en realtime communicatie met patiënten. Dit blijkt uit onderzoek van Kaspersky onder 389 zorgorganisaties uit 36 landen, waaronder 99 zorgverleners uit Europa en 10 in Nederland, naar het gebruik van e-healt1

Sluit donderdag 2 december aan bij uw lokale PrivacyConnect Chapter Chair community

Sluit donderdag 2 december aan bij uw lokale PrivacyConnect Chapter Chair community

De Chapter meetings richten zich op de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van privacyregelgeving, waaronder CCPA, CPRA, Schrems II en LGPD, en voorzien van panels van privacy professionals om operationele best practices te bespreken.

Hoe de Trusted Platform Module (TPM) onveilige wachtwoorden vervangt - Beyond Identity

Hoe de Trusted Platform Module (TPM) onveilige wachtwoorden vervangt - Beyond Identity

Als je een Windows-of Linux-pc gebruikt, is de kans groot dat er een Trusted Platform Module (TPM) aan het moederbord van je systeem is verbonden. De TPM is een hardwaremodule die in veel lijkt op de SmartCard-chip die in je creditcard is ingebed. Die chip zorgt voor veilige authenticatie van je kaart tijdens betalingstransacties. Dat gebeurt op b1