Amnesty International: ‘Encryptie verzwakken brengt mensenrechten in gevaar’

encryptie

Overheden die encryptie aan banden willen leggen brengen hiermee mensenrechten wereldwijd in gevaar. De mogelijkheid data en communicatie te versleutelen is cruciaal om het recht op privacy en de vrijheid van meningsuiting te verdedigen.

Dit stelt Amnesty International in reactie op de zaak tussen Apple en FBI. In deze zaak probeert de FBI Apple te dwingen mee te helpen de beveiliging van een iPhone te omzeilen. Apple weigert dit en stelt hiermee de beveiliging van iPhones wereldwijd in gevaar te zullen brengen.

Basistool voor privacy

Amnesty International noemt encryptie een basisvereiste voor privacy en de vrijheid van meningsuiting in het digitale tijdperk. “Het verbieden van encryptie is als het verbieden van enveloppe en gordijnen. Het neemt een basistool weg voor het privé houden van je privéleven”, stelt Elsayed-Ali, adjunctdirecteur Global Issues bij Amnesty International.

De mensenrechtenorganisatie roept overheden dan ook op zich te bedenken voordat zij door encryptie te ondermijnen een ‘Pandora’s Box’ openen. “Het verzwakken van privacy online kan desastreuze gevolgen hebben voor vrije gemeenschappen, met name voor mensenrechtenactivisten en journalisten die onze leiders ter verantwoording roepen”, aldus Amnesty International.

Backdoors misbruiken voor cybercrime

Ook maakt de organisatie zich zorgen over cybercriminelen, die kunnen profiteren van de zwakkere beveiliging die overheden proberen af te dwingen. Amnesty International waarschuwt dat het aanbrengen van ‘backdoors’ in software cybercriminelen in de kaart kan spelen.

Amnesty International roept overheden op encryptie niet te blokkeren, maar online communicatie juist te promoten en beschermen door encryptietools en -diensten te faciliteren. Dit is noodzakelijk om burgers de mogelijkheid te geven zich te beschermen tegen ongeautoriseerde toegang tot hun data, datadiefstal en spionage. Ook roept Amnesty het bedrijfsleven op een adequaat niveau van encryptie te leveren aan klanten, zodat zij hiermee hun persoonlijke gegevens kunnen beveiligen.

Lees ook
Signicat en Cryptshare kondigen samenwerking aan

Signicat en Cryptshare kondigen samenwerking aan

Identityspecialist Signicat gaat een strategische samenwerking aan met Cryptshare, expert op het gebied van versleutelde communicatie. Onderdeel van de samenwerking is het ontwikkelen van een gezamenlijke oplossing. Deze oplossing combineert Signicat’s technologie voor online identificatie met de e-mailversleuteling en veilige bestandsuitwisseling1

Meld je hier aan voor PrivacyConnect – Amsterdam editie!

Meld je hier aan voor PrivacyConnect – Amsterdam editie!

Sluit aan voor de Amsterdam-editie van de PrivacyConnect community Chapter-bijeenkomst onder leiding van de lokale Chapter Chairs. In deze bijeenkomst duiken we de diepte in en bespreken we de allernieuwste ontwikkelingen rondom privacyregelgeving met aandacht voor de AVG, CCPA, Schrems II en LGDP.

Bedrijfsgegevens verzamelen bij werknemers – wat met de privacy?

Bedrijfsgegevens verzamelen bij werknemers – wat met de privacy?

In hun voortdurende streven naar meer efficiëntie – nodig om concurrenten het hoofd te bieden – verkennen steeds meer bedrijven de mogelijkheden van process mining. Met behulp van process-miningtechnologie kan men onderzoeken hoe processen werkelijk verlopen in een organisatie