Akkoord bereikt over Europese databeschermingswet

Het Europees Parlement, de Europese Commissie en de Europese ministers zijn het eens over de nieuwe databeschermingswet, waarmee in de Europese Unie één privacywetgeving wordt ingevoerd. Het gaat om een voorlopig akkoord. De nieuwe wetgeving moet in 2017 van kracht worden.

Sinds 2012 wordt over de Europese databeschermingswet onderhandeld. De wetgeving waarover nu een voorlopig akkoord is bereikt gaat voor alle bedrijven met klanten in de EU gelden, dus ook voor bedrijven die buiten de EU zijn gevestigd. De Europese Commissie benadrukt dat de regelgeving niet alleen zorgt dat de privacy van gebruikers beter wordt beschermd, maar bedrijven ook meer duidelijkheid geeft. Zo hoeven zij voortaan met slechts één overkoepelende databeschermingswet rekening te houden, en niet langer met 28 nationale wetten.

Privacy officer aanstellen

In de nieuwe databeschermingswet zijn grote internetbedrijven en overheden verplicht een ‘data protection officer’ aan te stellen. Deze moet gaan toezien op de naleving van de nieuwe wetgeving. Indien blijkt dat organisaties onzorgvuldig omspringen met data van Europese burgers kunnen nationale privacyorganisaties boetes opleggen. Deze boete kan maximaal 4% van de wereldwijde jaaromzet van een bedrijf bedragen.

Ook wordt de doorgifte van data van Europese burgers aan regeringen buiten de EU strenger gereguleerd. Wie data wil opslaan van Europese kinderen moet hiervoor expliciet toestemming gaan vragen van ouderen. De leeftijd waarvoor dit geldt is niet vastgelegd, maar de bescherming moet gelden voor kinderen met een maximale leeftijd tussen de dertien en zestien jaar.

Recht om vergeten te worden

Ook het ‘recht om vergeten te worden’ wordt in de nieuwe databeschermingswet vastgelegd. IT-gigant Google is in de praktijk al sinds 2014 verplicht gehoor te geven aan verzoeken van Europeanen om schadelijke en niet langer relevante zoekresultaten uit de zoekresultaten van de zoekmachine te verwijderen.

Lees ook
Onegini en iWelcome fuseren tot de grootste Europese IAM SaaS leverancier

Onegini en iWelcome fuseren tot de grootste Europese IAM SaaS leverancier

De Nederlandse SaaS softwarebedrijven Onegini en iWelcome zijn vandaag gefuseerd tot OneWelcome. De combinatie van de twee bedrijven maakt dit tot de grootste Europese SaaS leverancier van Customer Identity & Access Management (CIAM).

Deel mee aan de OneTrust webinar Data mapping: De basis van elk privacy programma

Deel mee aan de OneTrust webinar Data mapping: De basis van elk privacy programma

Data mapping is een essentieel onderdeel van elk privacy programma. Begrijpen hoe gegevens door de organisatie stromen is dan ook een eerste vereiste om de gegevens te kunnen beveiligen en risico’s te analyseren.

ROC van Amsterdam-Flevoland zet EduConnector in voor integratie met ECK-iD

ROC van Amsterdam-Flevoland zet EduConnector in voor integratie met ECK-iD

Het ROC van Amsterdam-Flevoland heeft als eerste MBO de EduConnector, de cloudoplossing voor de koppeling tussen het ECK-iD en digitale lesmaterialen, ingezet. Hierdoor kan de onderwijsinstelling identiteitsinformatie van studenten veilig delen, wat een voorwaarde is om te voldoen aan de AVG.