‘Aanvallers kunnen vliegtuigen hacken’

vliegtuig

Hacker kunnen in sommige gevallen de elektronica in vliegtuigen kraken. Door zich voor te doen als iemand die inlogt op het WiFi-netwerk zouden aanvallers vliegtuigen op afstand kunnen overnemen.

Dit meldt het Amerikaanse Government Accountability Office (GAO) in een nieuw rapport. Gerald Dillingham, één van de auteurs van het rapport, geeft tegenover CNN uitleg. Zowel de Boeing 787 Dreamliner, de Airbus A350 als de Airbus A380 zouden elektronica aan boord hebben die kwetsbaar is voor aanvallers. De cockpit van het vliegtuig is namelijk aangesloten op hetzelfde WiFi-netwerk dat voor passagiers toegankelijk is.

Elektronica besmetten of manipuleren

Deze werkwijze zou allerlei risico’s met zich meebrengen indien een hacker via bijvoorbeeld een laptop inlogt op het WiFi-netwerk. Zo zou elektronica in vliegtuigen besmet kunnen worden met virussen, kunnen systemen worden gemanipuleerd of zou het vliegtuig zelfs bestuurd kunnen worden.

De aanval is overigens wel theoretisch. De kans dat deze in de praktijk worden uitgevoerd is echter klein. Elektronica in vliegtuigen kan namelijk alleen worden gewijzigd als piloten hiervoor goedkeuring geven. Daarnaast zouden uitsluitend de modernste vliegtuigen de werkwijze hanteren, wat betekent dat veel oudere vliegtuigen niet kwetsbaar zijn voor dergelijke aanvallen. Desondanks roept GAO de Federal Aviation Administration (FAA) op een cyberbeveiligingsmodel te ontwikkelen.

Lees ook
security.txt verplicht voor overheid

security.txt verplicht voor overheid

Per 25 mei 2023 is security.txt toegevoegd aan de 'Pas toe of leg uit'-lijst van Forum Standaardisatie. Dit betekent dat Nederlandse gemeenten, provincies, rijk, waterschappen en alle uitvoeringsorganisaties verplicht zijn om deze open standaard toe te passen.

Proofpoint: Russische hackers richten zich op ambtenaren en CEO's met pro-Russische propaganda

Proofpoint: Russische hackers richten zich op ambtenaren en CEO's met pro-Russische propaganda

Uit recent onderzoek van Proofpoint blijkt dat pro-Russische propaganda wordt gebruikt om negatieve politieke berichten te creëren over mensen die zich het afgelopen jaar hebben uitgesproken tegen de Russische president Vladimir Poetin. Deze berichten zijn echter ook gericht tegen mensen die zich hebben verzet tegen de invasie van Rusland in Oekra1

Hackers maken misbruik van Microsofts verificatievinkje

Hackers maken misbruik van Microsofts verificatievinkje

Geverifieerd zijn op populaire platforms zoals Instagram, Twitter of de AppStore is het statussymbool van vandaag. Geverifieerde accounts worden eenmaal meer vertrouwd door allerlei gebruikers. Hetzelfde geldt in de bedrijfswereld met externe Microsoft geverifieerde OAuth-applicaties. Helaas hebben hackers de voordelen hiervan ook in de Microsoft-1