40% meer aanvallen op Android apparaten

android-smartphone

Het aantal aanvallen op Android gebaseerde smartphones en tablets is in het tweede kwartaal van 2017 met bijna 40% gestegen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Ongeveer 1,7 miljoen Android apparaten per maand zijn doelwit van een cyberaanval.

Dit blijkt uit onderzoek van beveiligingsbedrijf Avast. Onderzoekers van het bedrijf ontdekten in het tweede kwartaal per maand gemiddeld 788 nieuwe virussen gericht op Android. Het gaat hierbij om verschillende soorten virussen, waarvan de top 3 er als volgt uitziet:

  • Rooters (22,8%) - Rooters vragen gebruikers om root rechten op een smartphone of gebruiken exploits om root rechten te verkrijgen. Hiermee verkrijgen deze virussen uitgebreide toegang tot het mobiele apparaat van slachtoffers en kunnen aanvallers zowel het slachtoffer bespioneren als informatie stelen.
  • Downloaders (22,76%) - Downloaders, ook wel ‘droppers’ genoemd, maken gebruik van social engineering tactieken om slachtoffers te overtuigen meer malafide apps te installeren. Ook tonen downloaders over het algemeen schermvullende advertenties, zelfs buiten de app zelf. Deze advertenties zijn niet alleen hinderlijk, maar bevatten in veel gevallen ook links naar verdachte websites.
  • Nagemaakte apps (6,97%)- Nagemaakte apps zijn apps die zich presenteren als een legitieme app, maar in werkelijkheid door cybercriminelen zijn ontwikkeld. Deze apps worden ingezet om gebruikers te overtuigen andere apps te downloaden of slachtoffers advertenties voor te schotelen en advertentie-inkomsten voor de aanvallers te genereren.
Lees ook
Netflix maakt zelfontwikkelde beveiligingstool open source

Netflix maakt zelfontwikkelde beveiligingstool open source

Netflix maakt de webapplicatie Stethoscope open source. Deze tool helpt beveiligingsproblemen met mobiele apparaten en desktop systemen op te sporen en op te lossen. In een blogpost meldt Netflix dat Stethoscope in eigen huis is ontwikkeld. Het bedrijf maakt de tool nu open source en heeft de broncode op GitHub gepubliceerd. Stethoscope is een we1

Atos lanceert ultra beveiligde telefoon voor professionals

Atos lanceert ultra beveiligde telefoon voor professionals

Atos lanceert een nieuwe telefoon waarmee een volledig beveiligde communicatie mogelijk is, inclusief smartphones, relevante applicaties en infrastructuur. De telefoon heet Hoox, en is ontworpen en beheerd door Atos.

Beveiligingsproblemen ontdekt in verschillende Android wachtwoordmanagers

Beveiligingsproblemen ontdekt in verschillende Android wachtwoordmanagers

Veel wachtwoordmanagers voor het Android platform zijn niet veilig. Allerlei beveiligingsproblemen stellen aanvallers in staat toegang te verkrijgen tot de managers en wachtwoorden van gebruikers in handen te krijgen. Dit melden onderzoekers van het Fraunhofer Institute for Secure Information Technology (SIT). De onderzoekers hebben negen verschi1