4.000 meldingen van datalekken binnengekomen bij de Autoriteit Persoonsgegevens

Sinds de introductie van de meldplicht datalekken zijn ruim 4.000 meldingen van datalekken binnengekomen bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Naar deze meldingen lopen op dit moment tientallen onderzoeken.

Dit meldt Aleid Wolfsen, sinds een maand voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens, in een interview met NU.nl. De meldplicht datalekken verplicht partijen melding te maken van ernstige datalekken. Indien bedrijven die verzuimen kunnen zij een boete opgelegd krijgen van maximaal 820.000 euro of 10 procent van de jaaromzet. Tot nu toe heeft de Autoriteit Persoonsgegevens nog geen boetes opgelegd. Wolfsen verwacht echter niet dat dit zo blijft.

General Data Protection Regulation

Daarnaast wordt op 25 mei 2018 de General Data Protection Regulation (GDPR) van kracht. Deze Europese verordening dwingt bedrijven transparanter te zijn over de wijze waarop zij met persoonsgegevens omgaan. "Het is één van de meest belobbyde, ingewikkelde wetgevingstrajecten in Europa geweest, met duizenden amendementen, dus dat geeft het belang al aan. Maar de rechten voor burgers zijn er echt in versterkt. De verantwoordelijkheden voor bedrijven verzwaard. En onze mogelijkheden tot draconische boetes uitgebreid”, aldus Wolfsen in het interview.

Onder het nieuwe systeem kan de Autoriteit Persoonsgegevens boetes opleggen van maximaal 20 miljoen euro of 4 procent van de wereldwijde omzet van een bedrijf. Daarnaast biedt de GDPR Europese burgers de mogelijkheid een officiële klacht in te dienen bij hun nationale privacytoezichthouder indien zij van mening zijn dat hun privacy is geschonden. Deze mogelijkheid bestaat onder de Nederlandse Wet bescherming persoonsgegevens niet.

Meer over
Lees ook
Deel mee aan de OneTrust webinar Data mapping: De basis van elk privacy programma

Deel mee aan de OneTrust webinar Data mapping: De basis van elk privacy programma

Data mapping is een essentieel onderdeel van elk privacy programma. Begrijpen hoe gegevens door de organisatie stromen is dan ook een eerste vereiste om de gegevens te kunnen beveiligen en risico’s te analyseren.

ROC van Amsterdam-Flevoland zet EduConnector in voor integratie met ECK-iD

ROC van Amsterdam-Flevoland zet EduConnector in voor integratie met ECK-iD

Het ROC van Amsterdam-Flevoland heeft als eerste MBO de EduConnector, de cloudoplossing voor de koppeling tussen het ECK-iD en digitale lesmaterialen, ingezet. Hierdoor kan de onderwijsinstelling identiteitsinformatie van studenten veilig delen, wat een voorwaarde is om te voldoen aan de AVG.

Grootste databeschermingsspecialist van de Benelux zet in op uitbreiding naar Euregio Rijn-Maas

Grootste databeschermingsspecialist van de Benelux zet in op uitbreiding naar Euregio Rijn-Maas

Cranium, de specialist in privacy-, security- en datamanagement opent een nieuw kantoor in Hasselt. Naast de Belgische hoofdzetel in Zaventem heeft het snelgroeiende bedrijf kantoren in Nederland, Luxemburg, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. De zesde vestiging van CRANIUM bevindt zich op de Hasseltse Corda Campus waar verschillende i1