4.000 meldingen van datalekken binnengekomen bij de Autoriteit Persoonsgegevens

Sinds de introductie van de meldplicht datalekken zijn ruim 4.000 meldingen van datalekken binnengekomen bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Naar deze meldingen lopen op dit moment tientallen onderzoeken.

Dit meldt Aleid Wolfsen, sinds een maand voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens, in een interview met NU.nl. De meldplicht datalekken verplicht partijen melding te maken van ernstige datalekken. Indien bedrijven die verzuimen kunnen zij een boete opgelegd krijgen van maximaal 820.000 euro of 10 procent van de jaaromzet. Tot nu toe heeft de Autoriteit Persoonsgegevens nog geen boetes opgelegd. Wolfsen verwacht echter niet dat dit zo blijft.

General Data Protection Regulation

Daarnaast wordt op 25 mei 2018 de General Data Protection Regulation (GDPR) van kracht. Deze Europese verordening dwingt bedrijven transparanter te zijn over de wijze waarop zij met persoonsgegevens omgaan. "Het is één van de meest belobbyde, ingewikkelde wetgevingstrajecten in Europa geweest, met duizenden amendementen, dus dat geeft het belang al aan. Maar de rechten voor burgers zijn er echt in versterkt. De verantwoordelijkheden voor bedrijven verzwaard. En onze mogelijkheden tot draconische boetes uitgebreid”, aldus Wolfsen in het interview.

Onder het nieuwe systeem kan de Autoriteit Persoonsgegevens boetes opleggen van maximaal 20 miljoen euro of 4 procent van de wereldwijde omzet van een bedrijf. Daarnaast biedt de GDPR Europese burgers de mogelijkheid een officiële klacht in te dienen bij hun nationale privacytoezichthouder indien zij van mening zijn dat hun privacy is geschonden. Deze mogelijkheid bestaat onder de Nederlandse Wet bescherming persoonsgegevens niet.

Meer over
Lees ook
Meld je hier aan voor PrivacyConnect – Amsterdam editie!

Meld je hier aan voor PrivacyConnect – Amsterdam editie!

Sluit aan voor de Amsterdam-editie van de PrivacyConnect community Chapter-bijeenkomst onder leiding van de lokale Chapter Chairs. In deze bijeenkomst duiken we de diepte in en bespreken we de allernieuwste ontwikkelingen rondom privacyregelgeving met aandacht voor de AVG, CCPA, Schrems II en LGDP.

Bedrijfsgegevens verzamelen bij werknemers – wat met de privacy?

Bedrijfsgegevens verzamelen bij werknemers – wat met de privacy?

In hun voortdurende streven naar meer efficiëntie – nodig om concurrenten het hoofd te bieden – verkennen steeds meer bedrijven de mogelijkheden van process mining. Met behulp van process-miningtechnologie kan men onderzoeken hoe processen werkelijk verlopen in een organisatie

SURF Security en Privacy Award 2021 voor Universiteit Maastricht

SURF Security en Privacy Award 2021 voor Universiteit Maastricht

Universiteit Maastricht is de winnaar van de SURF Security en Privacy Award 2021. De universiteit krijgt de award voor de open wijze waarop zij hun kennis en ervaring hebben gedeeld over de ernstige ransomware-aanval die hen vlak voor kerst 2019 trof.