3.500 servers gehackt in grootschalige cybercrimecampagne

servers

Cybercriminelen hebben in een wereldwijde actie 3.500 servers gekraakt. De websites die op deze servers draaien zijn voorzien van malafide code die nietsvermoedende bezoekers automatisch doorstuurt naar een malafide website, waar informatie over hen verzameld.

Dit meldt Symantec. Geïnfecteerde servers zouden direct na de jaarwisseling zijn gestart met het doorsturen van bezoekers naar malafide pagina’s. Op deze pagina’s wordt informatie verzameld over bezoekers. Het gaat hierbij onder andere om het IP-adres, Adobe Flash Player-versie, taalinstellingen en beeldschermresolutie.Symantec vermoedt dat het gaat om een voorbereidende aanval. Met de aanval wordt waarschijnlijk informatie verzameld om doelwitten te verzamelen voor een aanval die op een later tijdstip op de planning staat.

Direct na de jaarwisseling gestart

De aanvalscampagne is direct na de jaarwisseling gestart. Getroffen servers zouden tot 9 januari bezoekers hebben doorgestuurd, waarna een duidelijke dip in het verkeer te zien is. De aanvalscampagne is vervolgens op 14 januari weer voortgezet.

De meeste bezoekers die zijn doorgestuurd naar malafide websites zijn afkomstig uit de Verenigde Staten (47%). 12% van de gebruikers is afkomstig uit India. Ook gebruikers uit het Italië (6%), Japan (6%), het Verenigd Koninkrijk (6%), Canada (5%), Frankrijk (5%), Rusland (5%), Brazilië (4%) en Oostenrijk (4%) zijn door de aanval getroffen.

Veel Amerikaanse servers

Als we kijken naar de aangevallen servers blijkt 75% gehost te zijn in de Verenigde Staten. In de meeste gevallen gaat het om bedrijfswebsites, overheidssites of websites op het ‘.edu’ topleveldomein. Alle getroffen websites zouden gebruik maken van een ‘bekend contentmanagementsysteem’, al laat Symantec in het midden om welk systeem het gaat.

Symantec heeft code gepubliceerd die aan gehackte websites worden toegevoegd. Het beveiligingsbedrijf adviseert beheerders te controleren of hun website deze code bevat. Indien dit het geval is adviseert Symantec de volledige website na te lopen op malafide code.

Meer over
Lees ook
Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Hoewel de eerste door AI gegenereerde cyberaanval nog officieel gedocumenteerd moet worden, zal kunstmatige intelligentie naar verwachting ook in security zijn impact gaan hebben. Sterker nog, AI wordt nu al door cybercriminelen ingezet en bijvoorbeeld gebruikt om phishingmails bij te slijpen. En nieuwe bedreigingen komen door AI waarschijnlijk no1

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing laaide na een kleine dip in het eerste kwartaal van 2023 weer stevig op. Dat blijkt uit het Cy-Xplorer-rapport 2023 van Orange Cyberdefense. Dit zijn de 10 meest opvallende trends uit het rapport.

Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Barracuda Networks heeft zijn 2023 Spearphishing Trends Rapport gepubliceerd. Daaruit blijkt dat ruim twee derde (68%) van de ondervraagde organisaties in de Benelux in 2022 het slachtoffer was van spearphishing. Dat is beduidend hoger dan het wereldwijde gemiddelde van 50 procent. Ook doen bedrijven in de Benelux aanzienlijk langer over het detec1