3.500 servers gehackt in grootschalige cybercrimecampagne

servers

Cybercriminelen hebben in een wereldwijde actie 3.500 servers gekraakt. De websites die op deze servers draaien zijn voorzien van malafide code die nietsvermoedende bezoekers automatisch doorstuurt naar een malafide website, waar informatie over hen verzameld.

Dit meldt Symantec. Geïnfecteerde servers zouden direct na de jaarwisseling zijn gestart met het doorsturen van bezoekers naar malafide pagina’s. Op deze pagina’s wordt informatie verzameld over bezoekers. Het gaat hierbij onder andere om het IP-adres, Adobe Flash Player-versie, taalinstellingen en beeldschermresolutie.Symantec vermoedt dat het gaat om een voorbereidende aanval. Met de aanval wordt waarschijnlijk informatie verzameld om doelwitten te verzamelen voor een aanval die op een later tijdstip op de planning staat.

Direct na de jaarwisseling gestart

De aanvalscampagne is direct na de jaarwisseling gestart. Getroffen servers zouden tot 9 januari bezoekers hebben doorgestuurd, waarna een duidelijke dip in het verkeer te zien is. De aanvalscampagne is vervolgens op 14 januari weer voortgezet.

De meeste bezoekers die zijn doorgestuurd naar malafide websites zijn afkomstig uit de Verenigde Staten (47%). 12% van de gebruikers is afkomstig uit India. Ook gebruikers uit het Italië (6%), Japan (6%), het Verenigd Koninkrijk (6%), Canada (5%), Frankrijk (5%), Rusland (5%), Brazilië (4%) en Oostenrijk (4%) zijn door de aanval getroffen.

Veel Amerikaanse servers

Als we kijken naar de aangevallen servers blijkt 75% gehost te zijn in de Verenigde Staten. In de meeste gevallen gaat het om bedrijfswebsites, overheidssites of websites op het ‘.edu’ topleveldomein. Alle getroffen websites zouden gebruik maken van een ‘bekend contentmanagementsysteem’, al laat Symantec in het midden om welk systeem het gaat.

Symantec heeft code gepubliceerd die aan gehackte websites worden toegevoegd. Het beveiligingsbedrijf adviseert beheerders te controleren of hun website deze code bevat. Indien dit het geval is adviseert Symantec de volledige website na te lopen op malafide code.

Meer over
Lees ook
G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

Recente security-incidenten hebben een nieuwe variant van Agent Tesla aan het licht gebracht. Hierbij wordt een ongebruikelijk compressieformaat gebruikt om informatie te stelen: ZPAQ. Maar wat is dit precies en welk voordeel biedt het aan cybercriminelen?

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda heeft zijn Cybernomics 101-rapport gepubliceerd, waarin de financiële aspecten en winstmotieven achter cyberaanvallen worden onderzocht. Uit het nieuwe rapport blijkt dat de gemiddelde jaarlijkse kosten om te reageren op securityinbreuken en -lekken meer dan 5 miljoen dollar bedragen.

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

Hackers hebben hun pijlen steeds vaker gericht op Remote Access Software. Daarnaast zijn er nieuwe technieken in omloop voor het stelen van wachtwoorden en informatie. Ook maken cybercriminelen de overstap van het gebruik van scripts naar het toepassen van andere ‘living-off-the-land’-technieken om een aanval op eindpoints te starten. Dat conclude1