3.500 servers gehackt in grootschalige cybercrimecampagne

servers

Cybercriminelen hebben in een wereldwijde actie 3.500 servers gekraakt. De websites die op deze servers draaien zijn voorzien van malafide code die nietsvermoedende bezoekers automatisch doorstuurt naar een malafide website, waar informatie over hen verzameld.

Dit meldt Symantec. Geïnfecteerde servers zouden direct na de jaarwisseling zijn gestart met het doorsturen van bezoekers naar malafide pagina’s. Op deze pagina’s wordt informatie verzameld over bezoekers. Het gaat hierbij onder andere om het IP-adres, Adobe Flash Player-versie, taalinstellingen en beeldschermresolutie.Symantec vermoedt dat het gaat om een voorbereidende aanval. Met de aanval wordt waarschijnlijk informatie verzameld om doelwitten te verzamelen voor een aanval die op een later tijdstip op de planning staat.

Direct na de jaarwisseling gestart

De aanvalscampagne is direct na de jaarwisseling gestart. Getroffen servers zouden tot 9 januari bezoekers hebben doorgestuurd, waarna een duidelijke dip in het verkeer te zien is. De aanvalscampagne is vervolgens op 14 januari weer voortgezet.

De meeste bezoekers die zijn doorgestuurd naar malafide websites zijn afkomstig uit de Verenigde Staten (47%). 12% van de gebruikers is afkomstig uit India. Ook gebruikers uit het Italië (6%), Japan (6%), het Verenigd Koninkrijk (6%), Canada (5%), Frankrijk (5%), Rusland (5%), Brazilië (4%) en Oostenrijk (4%) zijn door de aanval getroffen.

Veel Amerikaanse servers

Als we kijken naar de aangevallen servers blijkt 75% gehost te zijn in de Verenigde Staten. In de meeste gevallen gaat het om bedrijfswebsites, overheidssites of websites op het ‘.edu’ topleveldomein. Alle getroffen websites zouden gebruik maken van een ‘bekend contentmanagementsysteem’, al laat Symantec in het midden om welk systeem het gaat.

Symantec heeft code gepubliceerd die aan gehackte websites worden toegevoegd. Het beveiligingsbedrijf adviseert beheerders te controleren of hun website deze code bevat. Indien dit het geval is adviseert Symantec de volledige website na te lopen op malafide code.

Meer over
Lees ook
Hackers misbruiken onwaakzaamheid over bekende kwetsbaarheid in netwerktijdprotocol

Hackers misbruiken onwaakzaamheid over bekende kwetsbaarheid in netwerktijdprotocol

Sommige kwetsbaarheden worden zo weinig misbruikt dat eigenlijk niemand er aandacht aan besteed. Een voorbeeld hiervan is NTP-servers. Cybercriminelen hebben onverwachts een flinke hoeveelheid aanvallen op netwerktijdprotocol (NTP)-servers uitgevoerd, waardoor zij allerlei servers van grote bedrijven konden neerhalen. Symantec meldt een plotselin1

Rechter oordeelt over nalatigheid bij fraude met internetbankieren

Rechter oordeelt over nalatigheid bij fraude met internetbankieren

De nieuwe uniforme veiligheidsregels voor online bankieren moeten duidelijkheid geven. Financieel consulent Peter Beszelsen waarschuwde echter in een column in De Telegraaf dat slachtoffers van fraude met internetbankieren voortaan zelf moeten bewijzen dat zij zich aan de regels van banken hebben gehouden. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloe1

Kant-en-klare ransomware te koop voor slechts 100 dollar

Kant-en-klare ransomware te koop voor slechts 100 dollar

Een nieuwe vorm van ransomware is te koop op internet voor slechts 100 dollar. Het gaat om Power Locker, een alternatief voor de beruchte ransomware CryptoLocker. Power Locker, ook wel Prison Locker genoemd, is te koop op ondergrondse marktplaatsen voor cybercriminelen. Al langer is duidelijk dat cybercriminelen op internet allerlei kant-en-klare1