282 miljard euro schade door cybercrime voor bedrijven wereldwijd

euros

Cybercrime levert bedrijven veel schade op. Cyberaanvallen hebben bedrijven wereldwijd in de afgelopen twaalf maanden naar schatting 282 miljard euro (315 miljard dollar) gekost.

Dit blijkt uit onderzoek van Grant Thorton International onder 2.500 IT-managers uit 35 landen. 15% van de bedrijven wereldwijd is afgelopen jaar doelwit geweest van cybercrime. In Europe ligt het percentage op 19% en in de Verenigde Staten (VS) op 18%.

Veel omzet misgelopen

Door cyberaanvallen lopen bedrijven omzet mis. Europese bedrijven zagen in de afgelopen twaalf maanden ruim 55,5 miljard euro (62 miljard dollar) aan omzet verloren gaan door cybercrime. De VS volgt op korte afstand met ruim 54,6 miljard euro (61 miljard dollar). In de Azië/Pacific regio is de misgelopen omzet met ruim 81 miljard dollar aanzienlijk hoger. De gemiddelde cyberaanval kost een bedrijf 1,2% van zijn omzet.

Opvallend is dat ondanks de grote financiële impact van cyberaanvallen slechts iets meer dan de helft van de bedrijven (52%) aangeeft een strategie rond cyberstrategie te hebben opgesteld. Bedrijven die wel zo’n strategie hebben opgesteld doen dit vooral omdat klanten en opdrachtgevers hierom vragen (44%). 42% van de bedrijven geeft aan een dergelijke strategie te hebben opgesteld doordat zij door het gebruik van automatisering en andere opkomende technologieën op het gebied van cybercrime meer risico denken te lopen.

Financiële sector wordt meest aangevallen

Vooral de financiële sector ziet cybercrime als een groot gevaar. Van de financiële bedrijven geeft 74% aan hier een dreiging in te zien. 26% van de bedrijven in deze sector is in de afgelopen doelwit geworden van cybercrime. De hoeveelheid aanvallen zijn in de transportsector het laagst; zo’n 10% van de transportbedrijven wereldwijd is in de afgelopen twaalf maanden aangevallen door cybercriminelen. 27% van de transportorganisaties geeft aan cybercrime als een dreiging te zien.

Lees ook
Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing laaide na een kleine dip in het eerste kwartaal van 2023 weer stevig op. Dat blijkt uit het Cy-Xplorer-rapport 2023 van Orange Cyberdefense. Dit zijn de 10 meest opvallende trends uit het rapport.

DTC waarschuwde bedrijven al 35.000 keer voor cyberdreigingen

DTC waarschuwde bedrijven al 35.000 keer voor cyberdreigingen

Het Digital Trust Center (DTC), onderdeel van het ministerie van EZK, heeft sinds juni 2021 ruim 35.000 keer bedrijven proactief gewaarschuwd voor een ernstige bedrijfsspecifieke digitale dreiging of kwetsbaarheid. In de zomer van 2022 stond de teller nog op ruim 1.700 notificaties.

WatchGuard’s Internet Security Report onthult nieuwe social-engineeringtrends

WatchGuard’s Internet Security Report onthult nieuwe social-engineeringtrends

Phishers maken in toenemende mate gebruik van browsergebaseerde social-engineeringstrategieën. Daarnaast groeit de malware dat banden heeft met natiestaten. Ook nemen de hoeveelheid zerodaymalware en de zogenaamde ‘living-off-the-land attacks’ toe. Dat concludeert WatchGuard Technologies in zijn meest recente Internet Security Report (ISR).