282 miljard euro schade door cybercrime voor bedrijven wereldwijd

euros

Cybercrime levert bedrijven veel schade op. Cyberaanvallen hebben bedrijven wereldwijd in de afgelopen twaalf maanden naar schatting 282 miljard euro (315 miljard dollar) gekost.

Dit blijkt uit onderzoek van Grant Thorton International onder 2.500 IT-managers uit 35 landen. 15% van de bedrijven wereldwijd is afgelopen jaar doelwit geweest van cybercrime. In Europe ligt het percentage op 19% en in de Verenigde Staten (VS) op 18%.

Veel omzet misgelopen

Door cyberaanvallen lopen bedrijven omzet mis. Europese bedrijven zagen in de afgelopen twaalf maanden ruim 55,5 miljard euro (62 miljard dollar) aan omzet verloren gaan door cybercrime. De VS volgt op korte afstand met ruim 54,6 miljard euro (61 miljard dollar). In de Azië/Pacific regio is de misgelopen omzet met ruim 81 miljard dollar aanzienlijk hoger. De gemiddelde cyberaanval kost een bedrijf 1,2% van zijn omzet.

Opvallend is dat ondanks de grote financiële impact van cyberaanvallen slechts iets meer dan de helft van de bedrijven (52%) aangeeft een strategie rond cyberstrategie te hebben opgesteld. Bedrijven die wel zo’n strategie hebben opgesteld doen dit vooral omdat klanten en opdrachtgevers hierom vragen (44%). 42% van de bedrijven geeft aan een dergelijke strategie te hebben opgesteld doordat zij door het gebruik van automatisering en andere opkomende technologieën op het gebied van cybercrime meer risico denken te lopen.

Financiële sector wordt meest aangevallen

Vooral de financiële sector ziet cybercrime als een groot gevaar. Van de financiële bedrijven geeft 74% aan hier een dreiging in te zien. 26% van de bedrijven in deze sector is in de afgelopen doelwit geworden van cybercrime. De hoeveelheid aanvallen zijn in de transportsector het laagst; zo’n 10% van de transportbedrijven wereldwijd is in de afgelopen twaalf maanden aangevallen door cybercriminelen. 27% van de transportorganisaties geeft aan cybercrime als een dreiging te zien.

Lees ook
Hackers misbruiken onwaakzaamheid over bekende kwetsbaarheid in netwerktijdprotocol

Hackers misbruiken onwaakzaamheid over bekende kwetsbaarheid in netwerktijdprotocol

Sommige kwetsbaarheden worden zo weinig misbruikt dat eigenlijk niemand er aandacht aan besteed. Een voorbeeld hiervan is NTP-servers. Cybercriminelen hebben onverwachts een flinke hoeveelheid aanvallen op netwerktijdprotocol (NTP)-servers uitgevoerd, waardoor zij allerlei servers van grote bedrijven konden neerhalen. Symantec meldt een plotselin1

Rechter oordeelt over nalatigheid bij fraude met internetbankieren

Rechter oordeelt over nalatigheid bij fraude met internetbankieren

De nieuwe uniforme veiligheidsregels voor online bankieren moeten duidelijkheid geven. Financieel consulent Peter Beszelsen waarschuwde echter in een column in De Telegraaf dat slachtoffers van fraude met internetbankieren voortaan zelf moeten bewijzen dat zij zich aan de regels van banken hebben gehouden. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloe1

Kant-en-klare ransomware te koop voor slechts 100 dollar

Kant-en-klare ransomware te koop voor slechts 100 dollar

Een nieuwe vorm van ransomware is te koop op internet voor slechts 100 dollar. Het gaat om Power Locker, een alternatief voor de beruchte ransomware CryptoLocker. Power Locker, ook wel Prison Locker genoemd, is te koop op ondergrondse marktplaatsen voor cybercriminelen. Al langer is duidelijk dat cybercriminelen op internet allerlei kant-en-klare1