282 miljard euro schade door cybercrime voor bedrijven wereldwijd

euros

Cybercrime levert bedrijven veel schade op. Cyberaanvallen hebben bedrijven wereldwijd in de afgelopen twaalf maanden naar schatting 282 miljard euro (315 miljard dollar) gekost.

Dit blijkt uit onderzoek van Grant Thorton International onder 2.500 IT-managers uit 35 landen. 15% van de bedrijven wereldwijd is afgelopen jaar doelwit geweest van cybercrime. In Europe ligt het percentage op 19% en in de Verenigde Staten (VS) op 18%.

Veel omzet misgelopen

Door cyberaanvallen lopen bedrijven omzet mis. Europese bedrijven zagen in de afgelopen twaalf maanden ruim 55,5 miljard euro (62 miljard dollar) aan omzet verloren gaan door cybercrime. De VS volgt op korte afstand met ruim 54,6 miljard euro (61 miljard dollar). In de Azië/Pacific regio is de misgelopen omzet met ruim 81 miljard dollar aanzienlijk hoger. De gemiddelde cyberaanval kost een bedrijf 1,2% van zijn omzet.

Opvallend is dat ondanks de grote financiële impact van cyberaanvallen slechts iets meer dan de helft van de bedrijven (52%) aangeeft een strategie rond cyberstrategie te hebben opgesteld. Bedrijven die wel zo’n strategie hebben opgesteld doen dit vooral omdat klanten en opdrachtgevers hierom vragen (44%). 42% van de bedrijven geeft aan een dergelijke strategie te hebben opgesteld doordat zij door het gebruik van automatisering en andere opkomende technologieën op het gebied van cybercrime meer risico denken te lopen.

Financiële sector wordt meest aangevallen

Vooral de financiële sector ziet cybercrime als een groot gevaar. Van de financiële bedrijven geeft 74% aan hier een dreiging in te zien. 26% van de bedrijven in deze sector is in de afgelopen doelwit geworden van cybercrime. De hoeveelheid aanvallen zijn in de transportsector het laagst; zo’n 10% van de transportbedrijven wereldwijd is in de afgelopen twaalf maanden aangevallen door cybercriminelen. 27% van de transportorganisaties geeft aan cybercrime als een dreiging te zien.

Lees ook
WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

Hackers hebben hun pijlen steeds vaker gericht op Remote Access Software. Daarnaast zijn er nieuwe technieken in omloop voor het stelen van wachtwoorden en informatie. Ook maken cybercriminelen de overstap van het gebruik van scripts naar het toepassen van andere ‘living-off-the-land’-technieken om een aanval op eindpoints te starten. Dat conclude1

De speciale exploitatiecyclus van TA422: week na week hetzelfde

De speciale exploitatiecyclus van TA422: week na week hetzelfde

Proofpoint onderzoekers zagen vanaf eind maart 2023 dat de Russische Advanced Persistent Threat (APT) TA422 gemakkelijk gepatchte kwetsbaarheden gebruikte om verschillende organisaties in Europe en Noord-Amerika aan te vallen. TA422 overlapt met de aliassen APT28, Forest Blizzard, Pawn Storm, Fancy Bear en Blue Delta. De Amerikaanse inlichtingsdie1

Onderzoek Proofpoint: TA571 levert IcedID Forked Loader

Onderzoek Proofpoint: TA571 levert IcedID Forked Loader

Onderzoekers van Proofpoint ontdekten dat TA571 de Forked-variant van IcedID levert in twee campagnes. Dit vond plaats op 11 en 18 oktober 2023. Beide campagnes bevatten meer dan 6.000 berichten die allemaal een impact hadden op meer dan 1.200 klanten in verschillende sectoren verspreid over heel de wereld.