2.600 WordPress-sites verspreiden ransomware

Ruim 2.600 WordPress-sites zijn afgelopen weken door cybercriminelen gekraakt. De aanvallers hebben de sites voorzien van code waarmee wordt geprobeerd bezoekers te infecteren met ransomware.

Beveiligingsbedrijf Zscaler meldt dat WordPress-websites die op versie 4.2 van WordPress of ouder draaien kwetsbaar zijn. De ransomware wordt verspreidt via de Neutrino exploitkit, die via een iframe dat aan de website is toegevoegd wordt geladen op machines van slachtoffers. Alleen gebruikers van Internet Explorer krijgen dit iframe in de praktijk te zien.

Flash Player

De exploitkit zit verstopt in een kwaadaardig Flash-bestand, dat gebruik maakt van een kwetsbaarheid in oudere versies van Flash Player. Indien Flash Player niet op de machine geïnstalleerd is krijgen bezoekers een verouderde versie van de software aangeboden. Zodra deze is geïnstalleerd wordt de Neutrino exploitkit geladen.

Indien dit proces succesvol wordt afgerond wordt de computer geïnfecteerd met de Cryptowall ransomware. Deze malware versleutelt data van gebruikers, waarna de aanvallers losgeld eisen in ruil voor de encryptiesleutel.

Neutrino exploitkit

De Neutrino exploitkit dook in maart 2013 voor het eerst op en is sindsdien actief. Begin juli bleek de exploitkit misbruik te maken van het HackingTeam zero-day lek (CVE-2015-5119). De afgelopen tijd meldt Zscaler een forse toename van het gebruik van de exploitkit te zien, wat voornamelijk zou worden veroorzaakt door de grote hoeveelheid kwetsbare WordPress sites. Veel beheerders verzuimen hun website te updaten, waardoor de sites kwetsbaar blijven voor beveiligingsgaten die in nieuwere versies zijn gedicht.

Meer over
Lees ook
Nieuwe tool ontsleutelt door ransomware gegijzelde data

Nieuwe tool ontsleutelt door ransomware gegijzelde data

Wie het doelwit wordt van ransomware ziet zijn data in veel gevallen verloren gaan. Voor gebruikers die de ransomware ‘Operation Global III’ hun data in gijzeling hebben zien nemen is er echter goed nieuws. Een beveiligingsonderzoeker lanceert een gratis tool waarmee gebruikers gegijzelde data kunnen ontsleutelen en de infectie met Operation Globa1

Ransomware probeert vertrouwen slachtoffers te winnen met één gratis ontsleuteld bestand

Ransomware probeert vertrouwen slachtoffers te winnen met één gratis ontsleuteld bestand

De cybercriminelen achter de ransomware CoinVault zetten een nieuwe tactiek in om gebruikers te overtuigen losgeld te betalen. De ransomware versleutelt alle data van gebruikers, maar biedt slachtoffers de mogelijkheid één bestand gratis te ontsleutelen. Om toegang te krijgen tot de rest van de data moet echter betaald worden. De werkwijze is ontd1

Ransomware-aanvallen zijn steeds vaker op gezondheidsinstellingen gericht

Ransomware-aanvallen zijn steeds vaker op gezondheidsinstellingen gericht

Hackers hebben een gevaarlijke methode ontdekt om via ransomware geld te verdienen. Cybercriminelen richten zich steeds vaker op de gezondheidszorg, die in toenemende mate patiëntgegevens digitaal opslaat. Door deze data in gijzeling te nemen hopen de cybercriminelen een flinke hoeveelheid geld te verdienen. Jeff Horne, een expert van beveiligings1