2.600 WordPress-sites verspreiden ransomware

Ruim 2.600 WordPress-sites zijn afgelopen weken door cybercriminelen gekraakt. De aanvallers hebben de sites voorzien van code waarmee wordt geprobeerd bezoekers te infecteren met ransomware.

Beveiligingsbedrijf Zscaler meldt dat WordPress-websites die op versie 4.2 van WordPress of ouder draaien kwetsbaar zijn. De ransomware wordt verspreidt via de Neutrino exploitkit, die via een iframe dat aan de website is toegevoegd wordt geladen op machines van slachtoffers. Alleen gebruikers van Internet Explorer krijgen dit iframe in de praktijk te zien.

Flash Player

De exploitkit zit verstopt in een kwaadaardig Flash-bestand, dat gebruik maakt van een kwetsbaarheid in oudere versies van Flash Player. Indien Flash Player niet op de machine geïnstalleerd is krijgen bezoekers een verouderde versie van de software aangeboden. Zodra deze is geïnstalleerd wordt de Neutrino exploitkit geladen.

Indien dit proces succesvol wordt afgerond wordt de computer geïnfecteerd met de Cryptowall ransomware. Deze malware versleutelt data van gebruikers, waarna de aanvallers losgeld eisen in ruil voor de encryptiesleutel.

Neutrino exploitkit

De Neutrino exploitkit dook in maart 2013 voor het eerst op en is sindsdien actief. Begin juli bleek de exploitkit misbruik te maken van het HackingTeam zero-day lek (CVE-2015-5119). De afgelopen tijd meldt Zscaler een forse toename van het gebruik van de exploitkit te zien, wat voornamelijk zou worden veroorzaakt door de grote hoeveelheid kwetsbare WordPress sites. Veel beheerders verzuimen hun website te updaten, waardoor de sites kwetsbaar blijven voor beveiligingsgaten die in nieuwere versies zijn gedicht.

Meer over
Lees ook
Nieuwe ransomware vormt basis voor bredere cyberaanvallen op bedrijven en klanten

Nieuwe ransomware vormt basis voor bredere cyberaanvallen op bedrijven en klanten

Ook ransomwarecampagnes ontwikkelen zich. Hackers zetten voor het eerst ransomware als basis voor bredere cybercrimecampagnes. De aanvallers nemen niet alleen data in gijzeling, maar gebruiken de ransomware om andere malware op getroffen systemen te installeren. De extra malware wordt met name gebruikt om informatie te verzamelen over getroffen be1

PornDroid-ransomware gijzelt 180.000 Android-toestellen

PornDroid-ransomware gijzelt 180.000 Android-toestellen

Ten minste 180.000 Android-toestellen zijn gegijzeld door een nieuwe vorm van ransomware. PornDroid is ransomware die zich specifiek richt op Android-toestellen en via een malafide pornowebsite wordt verspreid. De ransomware is ontdekt door beveiligingsonderzoeker Kafeine van het blog Malware don’t need Coffee. PornDroid doet zich voor als videosp1

TorrentLocker gijzelt 284 miljoen databestanden wereldwijd

TorrentLocker gijzelt 284 miljoen databestanden wereldwijd

De TorrentLocker ransomware heeft inmiddels 39,670 computers besmet en 284,716,813 documenten gegijzeld. Ook in Nederland heeft de ransomware toegeslagen. 2.287 Nederlandse computers zijn door TorrentLocker besmet. Dit meldt het beveiligingsbedrijf ESET, dat de ontwikkeling van TorrentLocker heeft onderzocht. Marc-Étienne Léveillé beschrijft in ee1