Nieuwe tool ontsleutelt door ransomware gegijzelde data

encryptie

Wie het doelwit wordt van ransomware ziet zijn data in veel gevallen verloren gaan. Voor gebruikers die de ransomware ‘Operation Global III’ hun data in gijzeling hebben zien nemen is er echter goed nieuws. Een beveiligingsonderzoeker lanceert een gratis tool waarmee gebruikers gegijzelde data kunnen ontsleutelen en de infectie met Operation Global III kunnen verwijderen.

Operation Global III is een vorm van ransomware die bestanden besmet met een virus en deze in gijzeling neemt. De malware creëert een soort sneeuwbaleffect. Geïnfecteerde bestanden worden door de ransomware omgetoverd tot een uitvoerbaar bestand met een .exe-extensie. Zodra een gebruiker een dergelijk bestand probeert te openen voert hij in werkelijkheid het virus uit, waardoor dit virus andere bestanden infecteert en de cyclus zich herhaalt.

Geïnfecteerde bestanden ontsleutelen

Beveiligingsonderzoekers Nathan Scott komt nu met een tool die deze cirkel doorbreekt. De software van Scott manipuleert de werking van ransomware, die hierdoor zodra een gebruiker een bestand opent de data ontsleutelt en de infectie in het bestand verwijdert. Door deze werkwijze kan de tool alleen worden gebruikt op het moment dat een machine nog is besmet met de Operation Global III ransomware.

Het forum Bleeping Computer waarschuwt dat de tool helaas niet alle schade die de ransomware aanricht kan oplossen. Operation Global III gaat bij het infecteren van met name uitvoerbare bestanden nogal onnauwkeurig te werk. Zodra deze programma’s worden ontsleuteld is de kans dan ook aanwezig dat de software zijn werk niet meer kan doen. Gebruikers worden daarom geadviseerd hun data te ontsleutelen, deze te back-uppen en alle software op de machine opnieuw te installeren om zeker te stellen dat hun machine weer volledig naar behoren functioneert.

Lees ook
ESET Threat Intelligence verbetert cybersecurity-inzicht door integratie met Elastic Security

ESET Threat Intelligence verbetert cybersecurity-inzicht door integratie met Elastic Security

ESET heeft een nieuw partnerschap en integratie aangekondigd, dankzij zijn uniforme API-gateway. Deze ontwikkeling faciliteert naadloze verbindingen met verschillende leveranciers van cybersecurity, zoals de recente integratie met Elastic, een search-powered AI-bedrijf.

Denk aan een sterk wachtwoord op World Password Day 2024

Denk aan een sterk wachtwoord op World Password Day 2024

Wachtwoorden zijn een van de eerste kritieke barrières tussen een persoon, een dreigingsactor en een succesvolle cyberaanval. Een veelvoorkomende fout die mensen maken is het gebruik van steeds dezelfde loginnaam of hetzelfde e-mailadres en wachtwoord

'Mensen moeten een wachtzin gebruiken als ze veilig willen inloggen'

'Mensen moeten een wachtzin gebruiken als ze veilig willen inloggen'

Op de eerste donderdag van mei is het Wereld Wachtwoorden Dag. Deze dag is bedoeld om betere wachtwoorden te stimuleren. Cyberaanvallen zijn aan de orde van de dag. En dus is goede wachtwoordbeveiliging cruciaal.