Side-channel kwetsbaarheid in GnuPG Libgcrypt verholpen

Encryptie (bron: FreeImages.com/Michael Faes)

Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) wijst op een side-channelkwetsbaarheid in Libgcrypt die is verholpen met een update. Libgcrypt is een encryptiebibliotheek die door GnuPG wordt gebruikt.

GnuPG is een gratis implementatie van de OpenPGP-standaard. De implementatie maakt het mogelijk data en communicatie te versleutelen. Onderzoekers van verschillende universiteiten, waaronder de TU Eindhoven, zijn er echter in geslaagd een side-channel aanval uit te voeren (pdf) tegen Libgcrypt. Hierdoor is het mogelijk de bibliotheek data te laten lekken, waarmee de RSA-encryptiesleutel van gebruikers kan worden gereconstrueerd. Dit maakt het mogelijk versleutelde data te ontsleutelen.

Impact

De ontwikkelaars van GnuPG erkennen het probleem, maar wijzen erop dat de aanval alleen kan worden uitgevoerd als de aanvaller in staat is willekeurige software uit te voeren op de hardware waarop de RSA-encryptiesleutel wordt gebruikt. De ontwikkelaars stellen dat een aanvaller in deze situatie eenvoudigere manieren tot zijn beschikking heeft om privésleutels te stelen. Wel erkennen de ontwikkelaars echter ook dat de aanval kan worden gebruikt om RSA-encryptiesleutels te stelen van virtuele machines te stelen.

De kwetsbaarheid is verholpen in Libgcrypt 1.7.8. Deze versie is inmiddels geïmplementeerd in DebianFedora en Ubuntu, die allen een beveiligingsupdate hebben uitgebracht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.