Side-channel kwetsbaarheid in GnuPG Libgcrypt verholpen

encryptie

Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) wijst op een side-channelkwetsbaarheid in Libgcrypt die is verholpen met een update. Libgcrypt is een encryptiebibliotheek die door GnuPG wordt gebruikt.

GnuPG is een gratis implementatie van de OpenPGP-standaard. De implementatie maakt het mogelijk data en communicatie te versleutelen. Onderzoekers van verschillende universiteiten, waaronder de TU Eindhoven, zijn er echter in geslaagd een side-channel aanval uit te voeren (pdf) tegen Libgcrypt. Hierdoor is het mogelijk de bibliotheek data te laten lekken, waarmee de RSA-encryptiesleutel van gebruikers kan worden gereconstrueerd. Dit maakt het mogelijk versleutelde data te ontsleutelen.

Impact

De ontwikkelaars van GnuPG erkennen het probleem, maar wijzen erop dat de aanval alleen kan worden uitgevoerd als de aanvaller in staat is willekeurige software uit te voeren op de hardware waarop de RSA-encryptiesleutel wordt gebruikt. De ontwikkelaars stellen dat een aanvaller in deze situatie eenvoudigere manieren tot zijn beschikking heeft om privésleutels te stelen. Wel erkennen de ontwikkelaars echter ook dat de aanval kan worden gebruikt om RSA-encryptiesleutels te stelen van virtuele machines te stelen.

De kwetsbaarheid is verholpen in Libgcrypt 1.7.8. Deze versie is inmiddels geïmplementeerd in DebianFedora en Ubuntu, die allen een beveiligingsupdate hebben uitgebracht.

Lees ook
Onderzoek Orange Cyberdefense: aantal slachtoffers cyberafpersing neemt toe

Onderzoek Orange Cyberdefense: aantal slachtoffers cyberafpersing neemt toe

Het aantal slachtoffers van cyberafpersing is afgelopen jaar wereldwijd met 46 procent gestegen ten opzichte van 2022. Dat is een van de opvallende conclusies uit het rapport ‘Security Navigator 2024’ van cybersecurityspecialist Orange Cyberdefense. Volgens het rapport zijn grote ondernemingen het meest getroffen door deze vorm van cybercriminalit1

Qualys voorspelt meer werkdruk en minder budget voor CISO’s in 2024

Qualys voorspelt meer werkdruk en minder budget voor CISO’s in 2024

Qualys publiceert de voorspellingen voor 2024. Volgens Paul Baird, Field Chief Technical Security Officer van Qualys, moeten CISO’s volgend jaar meer doen met minder. “Zij willen dit mogelijk maken door IT-beveiligingsoplossingen te consolideren en door automatisering te introduceren in hun teams, maar ze willen daarbij wel de verwachtingen van AI1

WatchGuard Threat Lab publiceert Cybersecurity Predictions

WatchGuard Threat Lab publiceert Cybersecurity Predictions

Van de manipulatie van grote taalmodellen tot vishing met AI-gebaseerde chatbots, kunstmatige intelligentie drukt in 2024 een grote stempel op het cybersecuritylandschap. Dit voorspelt het WatchGuard Threat Lab van WatchGuard Technologies in zijn Cybersecurity Predictions voor 2024.