Side-channel kwetsbaarheid in GnuPG Libgcrypt verholpen

encryptie

Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) wijst op een side-channelkwetsbaarheid in Libgcrypt die is verholpen met een update. Libgcrypt is een encryptiebibliotheek die door GnuPG wordt gebruikt.

GnuPG is een gratis implementatie van de OpenPGP-standaard. De implementatie maakt het mogelijk data en communicatie te versleutelen. Onderzoekers van verschillende universiteiten, waaronder de TU Eindhoven, zijn er echter in geslaagd een side-channel aanval uit te voeren (pdf) tegen Libgcrypt. Hierdoor is het mogelijk de bibliotheek data te laten lekken, waarmee de RSA-encryptiesleutel van gebruikers kan worden gereconstrueerd. Dit maakt het mogelijk versleutelde data te ontsleutelen.

Impact

De ontwikkelaars van GnuPG erkennen het probleem, maar wijzen erop dat de aanval alleen kan worden uitgevoerd als de aanvaller in staat is willekeurige software uit te voeren op de hardware waarop de RSA-encryptiesleutel wordt gebruikt. De ontwikkelaars stellen dat een aanvaller in deze situatie eenvoudigere manieren tot zijn beschikking heeft om privésleutels te stelen. Wel erkennen de ontwikkelaars echter ook dat de aanval kan worden gebruikt om RSA-encryptiesleutels te stelen van virtuele machines te stelen.

De kwetsbaarheid is verholpen in Libgcrypt 1.7.8. Deze versie is inmiddels geïmplementeerd in DebianFedora en Ubuntu, die allen een beveiligingsupdate hebben uitgebracht.

Lees ook
Fortinet lanceert Fortinet Advisor, een generative AI assistant

Fortinet lanceert Fortinet Advisor, een generative AI assistant

Fortinet voegt een nieuwe oplossing toe aan zijn aanbod van ruim 40 door AI ondersteunde security-producten. Het gaat om Fortinet Advisor, een generative AI (GenAI) assistant. Fortinet Advisor maakt momenteel deel uit van FortiSIEM, de security information & event management (SIEM)-oplossing van Fortinet, en FortiSOAR, zijn security orchestration,1

Microsoft Defender Suite en een SOC houden remote werknemers veilig

Microsoft Defender Suite en een SOC houden remote werknemers veilig

Nu de behoefte aan veilig werken exponentieel toeneemt, is het beveiligen van externe en hybride werknemers een steeds groter probleem geworden. Voorheen gebruikten bedrijven beveiliging architecturen die gebaseerd waren op het beschermen van medewerkers die werkzaam waren in on-premises kantooromgevingen.

CISO’s dragen bij aan de algehele strategie voor risicobeheer

CISO’s dragen bij aan de algehele strategie voor risicobeheer

CISO’s dragen bij aan de algehele strategie voor risicobeheer Bedrijven rekenen erop dat betrouwbare en veilige IT hun processen ondersteunt. Hoewel IT lang werd gezien als een operationele kostenpost is het inmiddels onlosmakelijk verbonden met de manier waarop bedrijven werken.