‘Encryptie van Telegram gekraakt door Rusland’

De Russische geheime dienst FSB is erin geslaagd de encryptie van de versleutelde chatdienst Telegram te kraken. Dit stelt althans een niet geverifieerd document dat BuzzFeed heeft gepubliceerd. Het document zou zijn opgesteld door een voormalig medewerker van de Britse geheime dienst MI6.

TelegramHet gepubliceerde document bevat allerlei aantijgingen over banden tussen de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump en Rusland. Het rapport gaat ook in op de app de versleutelde chatdienst Telegram. In het rapport stelt de voormalig MI6-medewerker dat de FSB erin is geslaagd de encryptie van Telegram te kraken en de dienst intern bestempeld als ‘niet langer veilig te gebruiken’.

Politieke activisten

Het kraken van de encryptie van Telegram zou een belangrijke doelstelling zijn geweest voor de FSB, die zich zorgen maakt over het gebruik van de dienst door politieke activisten. Doordat de communicatie van gebruikers is afgeschermd kunnen onbevoegden, waaronder inlichtingendiensten, onderschept dataverkeer niet inzien en berichten niet kunnen lezen.

Telegram meldt in een reactie aan Business Insider dat het bericht onjuist is en mogelijk verwijst naar verouderde informatie. “We denken dat het rapport vals is”, aldus woordvoerder Markus Ra. Ra stelt ook dat de beweringen in het rapport mogelijk refereren aan een incident in mei 2015, toen de Telegram-gesprekken van twee Russische activisten uitlekten. De woordvoerder benadrukt dat Telegram hierbij niet is gehackt, maar een aanvaller erin is geslaagd inlogcodes van de activisten te onderscheppen die via een tekstbericht werden verstuurd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *