Ruim één op de drie websites gebruikt nog onveilige SHA-1 certificaten

35% van alle websites in de wereld gebruikt onveilige SHA-1 gebaseerde certificaten. Dit ondanks tijdige waarschuwingen dat de browserleveranciers Google, Microsoft en Mozilla websites vanaf 2017 als onveilig gaan markeren als ze dan nog steeds SHA-1 gebaseerde certificaten toepassen.

Dit blijkt uit onderzoek van Venafi Labs. Behalve vertrouwensverlies bij alle bezoekers, lopen organisaties het risico dat online transacties en webverkeer op verschillende manieren worden verstoord:

  • Browsers tonen een onveilig waarschuwing, waardoor mensen uitwijken naar alternatieve sites
  • Browsers laten geen groen slotje zien in de adresbalk voor HTTPS-transacties, waardoor gebruikers gaan twijfelen over de informatiebeveiliging en hun privacy
  • Websites kunnen performanceproblemen of zelfs volledige toegangsblokkades ondervinden

Websites die SHA-1 gebaseerde certificaten blijven gebruiken moeten rekening houden met minder omzet uit online transacties en een toename van de helpdeskverzoeken, waarschuwt Venafi.

Digitale certificaten

Digitale certificaten vormen de sleutels voor encryptie van al het netwerkverkeer tussen websites en hun bezoekers. Encryptie is noodzakelijk voor veilige privécommunicatie en transacties. Digitale certificaten verifiëren tevens of mensen de juiste website bezoeken en geen nagemaakte versie. Alle browsers gebruiken certificaten om te bepalen wat wel en niet te vertrouwen is tijdens online transacties, wat vooral van belang is bij online bankieren en e-commerce.

Het voor veel certificaten gebruikte SHA-1 encryptiealgoritme is zwak en makkelijk te manipuleren. Daardoor misbruiken cybercriminelen het voor ‘man-in-the-middle’ aanvallen op TLS-verbindingen. Dit probleem is opgelost in SHA-2. Het Venafi-onderzoek toont echter aan dat veel organisaties hun SHA-1 certificaten nog steeds niet hebben aangepast. Daardoor lopen ze het risico op een inbraak, problemen met de beschikbaarheid en betrouwbaarheid van hun website en compliance issues.

61 miljoen onveilige websites

“Uit ons onderzoek blijkt dat de meeste populaire websites hun SHA-1 certificaten al gemigreerd hebben, maar een substantieel deel van het Internet er nog steeds op gebaseerd is”, zegt Walter Goulet, cloud solutions productmanager bij Venafi. “Volgens Netcraft’s september 2016 Web Server Survey zijn er in de wereld circa 173 miljoen actieve websites. Als wij onze resultaten extrapoleren gebruiken er waarschijnlijk zo’n 61 miljoen daarvan nog steeds SHA-1 certificaten.”

Kevin Bocek

“Onze online wereld is gefundeerd op een vertrouwenssysteem gebaseerd op certificaten”, zegt Kevin Bocek, Venafi Vice President Threath Intelligence & Security Strategy. “Daarom hebben organisaties de verplichting zo’n gat te dichten. SHA-1 certificaten blijven gebruiken is vergelijkbaar met een welkomstbord op je website plaatsen met de tekst: wij nemen het niet zo nauw met de beveiliging van onze applicaties, data en klanten.”

Migratie naar SHA-2 is complex

“Grote organisaties gebruiken gemiddeld ruim 23.000 sleutels en certificaten, zonder dat zij over een oplossing beschikken die inzichtelijk maakt welke nog op het SHA-1 algoritme zijn gebaseerd”, aldus Bocek. “Dat maakt de migratie naar SHA-2 complex, met als resultaat dat veel bedrijven hun kop in het zand hebben gestoken. Vanaf januari lukt dat echter niet meer. Daarom adviseer ik ze direct in actie te komen, want na de deadline wordt het alleen maar complexer en chaotischer.”

Lees ook
Bescherming bedrijfsprocessen met encryptie wordt noodzakelijk

Bescherming bedrijfsprocessen met encryptie wordt noodzakelijk

Het idee van een laptop die geconfigureerd is voor opslag van geheime informatie doet velen denken aan een apparaat voor spionnen. Maar de bescherming van gevoelige bedrijfs- en persoonlijke gegevens is nu belangrijker dan ooit.

Staatsgeheim - boek van Maarten Oberman

Staatsgeheim - boek van Maarten Oberman

Intro: Veertig jaar geleden kreeg ik van mijn vader de documentatie van het eerste naoorlogse crypto-apparaat. Hij had dat systeem in de jaren 1947 – 1949 gemaakt. De documentatie van dat systeem heb ik jarenlang bewaard, omdat hij had aangegeven dat het later erg interessant zou zijn. Het was indertijd Staatsgeheim en daardoor was er nooit over g1

Hoe de Trusted Platform Module (TPM) onveilige wachtwoorden vervangt - Beyond Identity

Hoe de Trusted Platform Module (TPM) onveilige wachtwoorden vervangt - Beyond Identity

Als je een Windows-of Linux-pc gebruikt, is de kans groot dat er een Trusted Platform Module (TPM) aan het moederbord van je systeem is verbonden. De TPM is een hardwaremodule die in veel lijkt op de SmartCard-chip die in je creditcard is ingebed. Die chip zorgt voor veilige authenticatie van je kaart tijdens betalingstransacties. Dat gebeurt op b1