Apple kan iMessage berichten via iCloud Backup toch inzien

Apple kan iMessage berichten van gebruikers die iCloud Backup hebben ingeschakeld inzien. De berichten worden, net als andere data, onversleuteld opgeslagen op servers van Apple.

encryptie Dit meldt Motherboard. Apple maakt voor iMessage gebruik van end-to-end encryptie, Apple’s CEO Tim Cook in september 2014 uit tegenover TechCrunch. Het bedrijf stelt hierdoor niet in staat te zijn iMessage berichten te overhandigen aan opsporingsinstanties, aangezien alleen gebruikers de berichten kunnen ontsleutelen.

iCloud Backup versleutelt data niet

Indien gebruikers er echter voor kiezen iCloud Backup te gebruiken worden hun backups, inclusief iMessage en SMS-berichten, onversleuteld opgeslagen op de iCloud servers. Deze data is hierdoor wel inzichtelijk voor Apple, wat opsporingsinstanties in staat stelt Apple via een gerechtelijk bevel te dwingen deze data te overhandigen.

iCloud Backup is een dienst waarmee Apple gebruikers data kunnen backuppen naar de iCloud, Apple’s cloudomgeving. Deze feature staat overigens standaard niet ingeschakeld; gebruikers die een nieuwe iPhone, iPad of Mac configureren krijgen de keuze voorgelegd wel of juist niet gebruik te maken van de dienst. Het bedrijf biedt geen mogelijkheid backups die in iCloud wordt opgeslagen te versleutelen.

Reactie van Apple

Motherboard heeft opheldering gevraagd bij Apple. Het bedrijf wil echter geen verklaring geven voor het ontbreken van de mogelijkheid backups versleuteld op te slaan in iCloud. Ook wil het bedrijf niet aangeven welk percentage gebruikers iCloud Backup heeft ingeschakeld.

Wie zeker wil stellen dat zijn berichten niet kunnen worden ingezien door Apple doet er verstandig aan iCloud Backup niet te gebruiken en data lokaal te backuppen via Apple’s iTunes.

Lees ook
Bescherming bedrijfsprocessen met encryptie wordt noodzakelijk

Bescherming bedrijfsprocessen met encryptie wordt noodzakelijk

Het idee van een laptop die geconfigureerd is voor opslag van geheime informatie doet velen denken aan een apparaat voor spionnen. Maar de bescherming van gevoelige bedrijfs- en persoonlijke gegevens is nu belangrijker dan ooit.

Staatsgeheim - boek van Maarten Oberman

Staatsgeheim - boek van Maarten Oberman

Intro: Veertig jaar geleden kreeg ik van mijn vader de documentatie van het eerste naoorlogse crypto-apparaat. Hij had dat systeem in de jaren 1947 – 1949 gemaakt. De documentatie van dat systeem heb ik jarenlang bewaard, omdat hij had aangegeven dat het later erg interessant zou zijn. Het was indertijd Staatsgeheim en daardoor was er nooit over g1

Hoe de Trusted Platform Module (TPM) onveilige wachtwoorden vervangt - Beyond Identity

Hoe de Trusted Platform Module (TPM) onveilige wachtwoorden vervangt - Beyond Identity

Als je een Windows-of Linux-pc gebruikt, is de kans groot dat er een Trusted Platform Module (TPM) aan het moederbord van je systeem is verbonden. De TPM is een hardwaremodule die in veel lijkt op de SmartCard-chip die in je creditcard is ingebed. Die chip zorgt voor veilige authenticatie van je kaart tijdens betalingstransacties. Dat gebeurt op b1