Ministerie van VWS adviseert zwak wifi-wachtwoord te kiezen voor NIX18-campagne

Password

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft ouders geadviseerd in het kader van de NIX18-campagne de naam van hun draadloze netwerk te veranderen in ‘NIX’. Daarnaast kunnen ouders een wachtwoordgenerator gebruiken om op basis van de tekst ‘nietrokennietdrinken’ een wachtwoord te genereren. Het wachtwoord dat door de generator wordt voorgesteld blijkt echter erg zwak te zijn.

Tweakers wijst op de generator, die inmiddels door het ministerie van VWS offline is gehaald. "Je wifi in NIX veranderen moet niet alleen leuk zijn, maar ook veilig. Daarom hebben we een wachtwoordgenerator gemaakt”, meldde de campagnesite eerder. "Met één klik op de knop creëer je je eigen unieke wachtwoord."

‘nietrokennietdrinken’

De wachtwoordgenerator genereerde een wachtwoord op basis van de tekst nietrokennietdrinken, waardoor een wachtwoord van twintig karakters ontstaat. Hierbij werden echter een beperkt aantal mogelijkheden gehanteerd. Zo worden voor de letters N, R en K hoofd- en kleine letters afgewisseld, worden de letters E, T en O afgewisseld met respectievelijk de 3, 7 en 0 en worden voor de de letter I de varianten 1, !, I en i gebruikt. Voor de D is geen alternatief.

In totaal kunnen met deze variaties 4.194.304 verschillende combinaties worden gegenereerd. Dit betekent dat het wachtwoord dat de generator creëert zwak te noemen is. Ter vergelijking: een wachtwoord van slechts vier karakters met hoofd- en kleine letters, cijfers en speciale tekens levert bijna het dubbele aantal combinaties op.

Kwetsbare netwerken zijn eenvoudig te herkennen

Het advies de naam van het draadloze netwerk te wijzigen in ‘NIX’ maakte het advies van het ministerie van VWS nog risicovoller. Door deze naam te hanteren kunnen eventuele aanvallers netwerken die zijn voorzien van het zwakke wachtwoord dat met de generator is gecreëerd eenvoudig herkennen en weten dus precies netwerken eenvoudig gekraakt kunnen worden.

Meer over
Lees ook
WatchGuard voegt wifibeheer toe aan WatchGuard Cloud

WatchGuard voegt wifibeheer toe aan WatchGuard Cloud

WatchGuard Technologies heeft het securitymanagementplatform WatchGuard Cloud uitgebreid met mogelijkheden voor het beheer van wifi-accesspoints. Daardoor kunnen zij voortaan alle WatchGuard-oplossingen beheren vanuit een enkele centrale beheeromgeving. Ook kondigt het bedrijf nieuwe accesspoints aan met ondersteuning voor wifi 6.

81% van de CIO's is geconfronteerd met wifi gerelateerde beveiligingsincidenten

81% van de CIO's is geconfronteerd met wifi gerelateerde beveiligingsincidenten

Ruim de helft (57%) van alle organisaties vermoedt dat hun mobiele medewerkers de afgelopen twaalf maanden zijn gehackt. Maar liefst 81% van alle respondenten vertelden dat ze wifi gerelateerde beveiligingsincidenten hebben ervaren, met cafés (62%), vliegvelden (60%) en hotels (52%) als meest genoemde locaties. Andere locaties zijn treinstations (1

Kwetsbaarheid in WPA2 maken wifi-netwerken kwetsbaar

Kwetsbaarheid in WPA2 maken wifi-netwerken kwetsbaar

Nieuw ontdekte beveiligingslekken in Wi-Fi Protected Access II (WPA2) maken het mogelijk WPA2-verbindingen te kraken en toegang te krijgen tot wifi-netwerken van slachtoffers. Een dergelijke aanval maakt het mogelijk gevoelige informatie die gebruikers via hun wifi-verbinding versturen te onderscheppen, maar ook om data te injecteren en manipulere1