81% van de CIO's is geconfronteerd met wifi gerelateerde beveiligingsincidenten

wifi-1264065_960_720-pixabay-TymonOziemblewski

Ruim de helft (57%) van alle organisaties vermoedt dat hun mobiele medewerkers de afgelopen twaalf maanden zijn gehackt. Maar liefst 81% van alle respondenten vertelden dat ze wifi gerelateerde beveiligingsincidenten hebben ervaren, met cafés (62%), vliegvelden (60%) en hotels (52%) als meest genoemde locaties. Andere locaties zijn treinstations (30%), beursgebouwen (26%) en tijdens vluchten (20%).

Dit blijkt uit het iPass Mobile Security Report 2018 van iPass, een bedrijf dat klanten ongelimiteerde wifi-toegang biedt via ruim 64 miljoen wifi-hotspots wereldwijd. Het rapport laat zien hoe CIO's en IT-beslissers van 500 organisaties in Europa en de Verenigde Staten worstelen met de behoeften aan mobiel werken en beveiliging. Veel organisaties hebben inmiddels een Bring Your Own Device (BYOD) beleid geïmplementeerd, waardoor medewerkers eenvoudiger mobiel kunnen werken. Ondanks alle voordelen daarvan, zegt 94% van de respondenten dat BYOD het veiligheidsrisico vergroot. 92% maakt zich zorgen over het groeiend aantal mobiele medewerkers en daaraan gerelateerde beveiligingsuitdagingen.

Verbod gebruik gratis wifi hotspots

De meeste organisaties blijken mogelijke beveiligingsproblemen te proberen te voorkomen door medewerkers te verbieden via gratis wifi hotspots te werken. Ruim een kwart (27%) kiest voor een permanent verbod, terwijl 40% het gebruik ervan deels verbiedt. 16% heeft plannen om een verbod op het gebruik van gratis wifi hotspots in te voeren.

Steeds meer organisaties gebruiken een Virtual Private Network (VPN) voor het beveiligen van de remote toegang tot bedrijfsinformatie en -systemen. In 2016 gaf nog maar 26% van de organisaties aan dit te doen. In 2018 is dit percentage gestegen tot 46%. Dit betekent echter dat nog ruim de helft (54%) van alle respondenten er niet zeker van is dat mobiele medewerkers elke keer via een VPN werken als ze onderweg zijn, waarschuwt iPass.

Veiligheidsrisico's nemen toe

“Het is onmiskenbaar dat de veiligheidsrisico's van mobiel werken toenemen", zegt Raghu Konka, vice president engineering van iPass. "Hoewel mensen het op prijs stellen te kunnen doorwerken in cafés, hotels en op vliegvelden, is er geen garantie af te geven dat de gebruikte wifi hotspot veilig is. Gezien het grote aantal veiligheidsincidenten in de afgelopen jaren, is het logisch dat CIO's zich daar zorgen over maken. De hamvraag blijft dan ook: hoe zijn mobiele medewerkers beter te beveiligen, terwijl ze toch de flexibiliteit krijgen om met een eigen apparaat overal verbinding te maken met kantoor?"

“Door het gebruik van publieke wifi hotspots te verbieden, lijkt een risico te worden voorkomen", vervolgt Konka. "In de praktijk laten mensen zich onderweg echter niet beperken als ze online willen. Een blokkade opwerpen zonder een alternatieve oplossing te bieden werkt dus niet. Organisaties kunnen veel beter met een positieve bijdrage het potentiële beveiligingsprobleem van hun mobiele medewerkers oplossen. Via een beveiligde VPN-verbinding zijn wifi hotspots namelijk te benutten zonder dat ze de business negatief beïnvloeden. Verder is het belangrijk medewerkers te informeren over de huidige cyberdreigingen en tools aan te bieden waarmee ze productief blijven."

Lees ook
Cyber Defence moet innovatie versnellen

Cyber Defence moet innovatie versnellen

Wat meer optimisme over onze weerbaarheid voor cyberaanvallen is goed voor Nederland, vindt Roel van Rijsewijk, directeur Cyber Defence bij Thales. Het is ook goed dat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid onlangs in het Cybersecuritybeeld Nederland 2019 opnieuw de noodklok luidde over de kwetsbaarheid van de Nederlandse...

'De Benelux loopt achter op het gebied van cybersecurity, India presteert het best'

'De Benelux loopt achter op het gebied van cybersecurity, India presteert het best'

Organisaties over de hele wereld lopen vast in hun voortgang op het gebied van cybersecurity en riskeren verlamming nu cybercriminelen steeds geavanceerder te werk gaan. Dit blijkt uit het rapport 2019 Risk:Value – ‘Destination standstill. Are you asleep at the wheel?’ van NTT Security, een gespecialiseerd beveiligingsbedrijf en expertisecentrum voor...

Cybersecurity vitale waterwerken niet waterdicht

Cybersecurity vitale waterwerken niet waterdicht

Tunnels, bruggen, sluizen en waterkeringen kunnen nog beter worden beveiligd tegen cyberaanvallen. Rijkswaterstaat heeft de afgelopen jaren veel werk verzet en noodzakelijke maatregelen in kaart gebracht om waterkeringen beter te beveiligen. Maar die veiligheidsmaatregelen zijn niet allemaal uitgevoerd. De Algemene Rekenkamer constateert dat de minister...