81% van de CIO's is geconfronteerd met wifi gerelateerde beveiligingsincidenten

wifi-1264065_960_720-pixabay-TymonOziemblewski

Ruim de helft (57%) van alle organisaties vermoedt dat hun mobiele medewerkers de afgelopen twaalf maanden zijn gehackt. Maar liefst 81% van alle respondenten vertelden dat ze wifi gerelateerde beveiligingsincidenten hebben ervaren, met cafés (62%), vliegvelden (60%) en hotels (52%) als meest genoemde locaties. Andere locaties zijn treinstations (30%), beursgebouwen (26%) en tijdens vluchten (20%).

Dit blijkt uit het iPass Mobile Security Report 2018 van iPass, een bedrijf dat klanten ongelimiteerde wifi-toegang biedt via ruim 64 miljoen wifi-hotspots wereldwijd. Het rapport laat zien hoe CIO's en IT-beslissers van 500 organisaties in Europa en de Verenigde Staten worstelen met de behoeften aan mobiel werken en beveiliging. Veel organisaties hebben inmiddels een Bring Your Own Device (BYOD) beleid geïmplementeerd, waardoor medewerkers eenvoudiger mobiel kunnen werken. Ondanks alle voordelen daarvan, zegt 94% van de respondenten dat BYOD het veiligheidsrisico vergroot. 92% maakt zich zorgen over het groeiend aantal mobiele medewerkers en daaraan gerelateerde beveiligingsuitdagingen.

Verbod gebruik gratis wifi hotspots

De meeste organisaties blijken mogelijke beveiligingsproblemen te proberen te voorkomen door medewerkers te verbieden via gratis wifi hotspots te werken. Ruim een kwart (27%) kiest voor een permanent verbod, terwijl 40% het gebruik ervan deels verbiedt. 16% heeft plannen om een verbod op het gebruik van gratis wifi hotspots in te voeren.

Steeds meer organisaties gebruiken een Virtual Private Network (VPN) voor het beveiligen van de remote toegang tot bedrijfsinformatie en -systemen. In 2016 gaf nog maar 26% van de organisaties aan dit te doen. In 2018 is dit percentage gestegen tot 46%. Dit betekent echter dat nog ruim de helft (54%) van alle respondenten er niet zeker van is dat mobiele medewerkers elke keer via een VPN werken als ze onderweg zijn, waarschuwt iPass.

Veiligheidsrisico's nemen toe

“Het is onmiskenbaar dat de veiligheidsrisico's van mobiel werken toenemen", zegt Raghu Konka, vice president engineering van iPass. "Hoewel mensen het op prijs stellen te kunnen doorwerken in cafés, hotels en op vliegvelden, is er geen garantie af te geven dat de gebruikte wifi hotspot veilig is. Gezien het grote aantal veiligheidsincidenten in de afgelopen jaren, is het logisch dat CIO's zich daar zorgen over maken. De hamvraag blijft dan ook: hoe zijn mobiele medewerkers beter te beveiligen, terwijl ze toch de flexibiliteit krijgen om met een eigen apparaat overal verbinding te maken met kantoor?"

“Door het gebruik van publieke wifi hotspots te verbieden, lijkt een risico te worden voorkomen", vervolgt Konka. "In de praktijk laten mensen zich onderweg echter niet beperken als ze online willen. Een blokkade opwerpen zonder een alternatieve oplossing te bieden werkt dus niet. Organisaties kunnen veel beter met een positieve bijdrage het potentiële beveiligingsprobleem van hun mobiele medewerkers oplossen. Via een beveiligde VPN-verbinding zijn wifi hotspots namelijk te benutten zonder dat ze de business negatief beïnvloeden. Verder is het belangrijk medewerkers te informeren over de huidige cyberdreigingen en tools aan te bieden waarmee ze productief blijven."

Meer over
Lees ook
De impact van COVD-19 op datalekken

De impact van COVD-19 op datalekken

Cybercriminelen hebben in de verwarring die is ontstaan door de COVID-19-pandemie elke kans op financieel gewin aangegrepen. Uit een drie maanden durend onderzoek van Verizon blijkt dat beproefde methoden om gegevens te bemachtigen succesvoller waren dan voorheen. Zo waren phishing-campagnes...

Beierse Staatsministerie van Justitie en TNO werken samen

Beierse Staatsministerie van Justitie en TNO werken samen

innovatieve technologie ter bestrijding van cybercriminaliteit

Datto optimaliseert partnerervaring met SaaS Protection 2.5 release

Datto optimaliseert partnerervaring met SaaS Protection 2.5 release

Datto, Inc., leverancier van cloudgebaseerde software- en technologieoplossingen geleverd via MSP's, maakt een nieuwe versie van Datto SaaS Protection beschikbaar.