Ministerie van VWS adviseert zwak wifi-wachtwoord te kiezen voor NIX18-campagne

Password

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft ouders geadviseerd in het kader van de NIX18-campagne de naam van hun draadloze netwerk te veranderen in ‘NIX’. Daarnaast kunnen ouders een wachtwoordgenerator gebruiken om op basis van de tekst ‘nietrokennietdrinken’ een wachtwoord te genereren. Het wachtwoord dat door de generator wordt voorgesteld blijkt echter erg zwak te zijn.

Tweakers wijst op de generator, die inmiddels door het ministerie van VWS offline is gehaald. "Je wifi in NIX veranderen moet niet alleen leuk zijn, maar ook veilig. Daarom hebben we een wachtwoordgenerator gemaakt”, meldde de campagnesite eerder. "Met één klik op de knop creëer je je eigen unieke wachtwoord."

‘nietrokennietdrinken’

De wachtwoordgenerator genereerde een wachtwoord op basis van de tekst nietrokennietdrinken, waardoor een wachtwoord van twintig karakters ontstaat. Hierbij werden echter een beperkt aantal mogelijkheden gehanteerd. Zo worden voor de letters N, R en K hoofd- en kleine letters afgewisseld, worden de letters E, T en O afgewisseld met respectievelijk de 3, 7 en 0 en worden voor de de letter I de varianten 1, !, I en i gebruikt. Voor de D is geen alternatief.

In totaal kunnen met deze variaties 4.194.304 verschillende combinaties worden gegenereerd. Dit betekent dat het wachtwoord dat de generator creëert zwak te noemen is. Ter vergelijking: een wachtwoord van slechts vier karakters met hoofd- en kleine letters, cijfers en speciale tekens levert bijna het dubbele aantal combinaties op.

Kwetsbare netwerken zijn eenvoudig te herkennen

Het advies de naam van het draadloze netwerk te wijzigen in ‘NIX’ maakte het advies van het ministerie van VWS nog risicovoller. Door deze naam te hanteren kunnen eventuele aanvallers netwerken die zijn voorzien van het zwakke wachtwoord dat met de generator is gecreëerd eenvoudig herkennen en weten dus precies netwerken eenvoudig gekraakt kunnen worden.

Meer over
Lees ook
Franse overheid wil Tor-netwerk kunnen blokkeren

Franse overheid wil Tor-netwerk kunnen blokkeren

De Franse overheid werkt aan wetsvoorstellen om het anonieme Tor-netwerk te blokkeren. Daarnaast wil Frankrijk ook het gebruik van openbare wifi-netwerken aan banden leggen indien de noodtoestand in het land wordt afgekondigd. Dit blijkt uit interne documenten die zijn ingezien door de Franse krant Le Monde. De maatregelen zouden bedoeld zijn om d1

Onderzoeker gebruikt slimme waterkoker om WiFi-wachtwoorden te stelen

Onderzoeker gebruikt slimme waterkoker om WiFi-wachtwoorden te stelen

Een beveiligingsonderzoeker is erin geslaagd de zwakke beveiliging van een slimme waterkoker uit te buiten om wachtwoorden van WiFi-netwerken in handen te krijgen. Het experiment toont aan welke impact Internet of Things apparatuur kan hebben op de digitale veiligheid van gebruikers. Het experiment is uitgevoerd door Ken Munro van Pen Test Partner1

Generatie Y heeft ondanks grote zorgen cybersecurity slecht op orde

Generatie Y heeft ondanks grote zorgen cybersecurity slecht op orde

Generatie Y, de generatie die bestaat uit mensen tussen de 18 en 34 jaar, maken zich de meeste zorgen om cybersecurity. Tegelijkertijd neemt de groep ook de meeste risico’s waarmee zij hun digitale veiligheid in gevaar brengen. Dit blijkt uit onderzoek van TransUnion. Bijna de helft van generatie Y (49%) stelt zich extreem tot zeer veel zorgen te1