Markt voor cyberverzekeringen groeit

hacker3

De wereldwijde markt voor cyberverzekeringen groeit van 2,5 miljard dollar aan jaarlijkse premies in 2015 naar 7,5 miljard in 2020. In Europa heeft 51% van de bedrijven zich tegen cybercrime verzekerd. Nederland blijft achter met 30%.

Dit blijkt uit een onderzoek van PwC. Steeds meer bedrijven en instellingen dekken zich in tegen de financiële risico’s van verlies van persoonsgegevens of bedrijfsinformatie, boetes en gederfde inkomsten door cyberaanvallen. Bijna twee derde van de bestuurders blijkt cyberaanvallen als gevaar voor hun onderneming te zien. In 2014 vonden er wereldwijd gemiddeld 100.000 incidenten per dag plaats.

Nederland blijft achter op Europa

Veruit de meeste cyberpolissen (90%) worden in de Verenigde Staten verkocht. In Nederland zijn de verzekeringen minder populair. In Europa steeg het aantal bedrijven met een cyberverzekering het afgelopen jaar van 45 naar 51 procent. In Nederland heeft dertig procent van de bedrijven zich verzekerd tegen de risico’s van cybercrime.

Veel bedrijven staan sceptisch tegenover cyberverzekeringen. Zo is de materiële schade van een cyberincident vaak moeilijk vast te stellen. Ook twijfelen veel ondernemingen over de waarde van een cyberverzekering door de veelal relatief hoge premies in combinatie met opgelegde uitkeringslimieten, preventievereisten en rigide restricties bij het claimen van schade.

Lagere uitkeringslimieten dan gewenst

Veel verzekeraars hanteren lagere uitkeringslimieten dan veel klanten wensen. “De geschiedenis leert dat de schade als gevolg van digitale aanvallen flink kan oplopen tot tientallen miljoenen euro’s”, zegt cyber security specialist Bram van Tiel van PwC. “De rekensom is snel gemaakt, uitgaande van het feit dat de gemiddelde kosten per gecompromitteerd datarecord op dit moment al snel 180 dollar is.”

Van Tiel wijst ook op een risico dat verzekeraars die cyberverzekeringen aanbieden lopen. “Verzekeraars zijn zelf ook gevoelig voor cyberincidenten, omdat ze meer en meer online actief zijn en veel persoonsgegevens beheren. Wie succesvol wil zijn in de markt voor cyberverzekeringen zal zelf ook zijn zaakjes goed op orde moeten hebben, want het is extreem moeilijk om je merkreputatie te herstellen na een groot cyberincident.”

Meer over
Lees ook
Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

ABN ARMO: Ondanks het hoge dreigingsniveau blijft de risicoperceptie in het Nederlandse bedrijfsleven achter. Ondernemers lijken de risico’s pas te onderkennen als een aanval tot schade leidt

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt de overname aan van Avian Digital Forensics, een Deens bedrijf gespecialiseerd in digitale recherche- en eDiscovery-technologieën. Met de overname van Avian versterkt DataExpert zijn aanwezigheid in de Scandinavische landen.