Markt voor cyberverzekeringen groeit

hacker3

De wereldwijde markt voor cyberverzekeringen groeit van 2,5 miljard dollar aan jaarlijkse premies in 2015 naar 7,5 miljard in 2020. In Europa heeft 51% van de bedrijven zich tegen cybercrime verzekerd. Nederland blijft achter met 30%.

Dit blijkt uit een onderzoek van PwC. Steeds meer bedrijven en instellingen dekken zich in tegen de financiële risico’s van verlies van persoonsgegevens of bedrijfsinformatie, boetes en gederfde inkomsten door cyberaanvallen. Bijna twee derde van de bestuurders blijkt cyberaanvallen als gevaar voor hun onderneming te zien. In 2014 vonden er wereldwijd gemiddeld 100.000 incidenten per dag plaats.

Nederland blijft achter op Europa

Veruit de meeste cyberpolissen (90%) worden in de Verenigde Staten verkocht. In Nederland zijn de verzekeringen minder populair. In Europa steeg het aantal bedrijven met een cyberverzekering het afgelopen jaar van 45 naar 51 procent. In Nederland heeft dertig procent van de bedrijven zich verzekerd tegen de risico’s van cybercrime.

Veel bedrijven staan sceptisch tegenover cyberverzekeringen. Zo is de materiële schade van een cyberincident vaak moeilijk vast te stellen. Ook twijfelen veel ondernemingen over de waarde van een cyberverzekering door de veelal relatief hoge premies in combinatie met opgelegde uitkeringslimieten, preventievereisten en rigide restricties bij het claimen van schade.

Lagere uitkeringslimieten dan gewenst

Veel verzekeraars hanteren lagere uitkeringslimieten dan veel klanten wensen. “De geschiedenis leert dat de schade als gevolg van digitale aanvallen flink kan oplopen tot tientallen miljoenen euro’s”, zegt cyber security specialist Bram van Tiel van PwC. “De rekensom is snel gemaakt, uitgaande van het feit dat de gemiddelde kosten per gecompromitteerd datarecord op dit moment al snel 180 dollar is.”

Van Tiel wijst ook op een risico dat verzekeraars die cyberverzekeringen aanbieden lopen. “Verzekeraars zijn zelf ook gevoelig voor cyberincidenten, omdat ze meer en meer online actief zijn en veel persoonsgegevens beheren. Wie succesvol wil zijn in de markt voor cyberverzekeringen zal zelf ook zijn zaakjes goed op orde moeten hebben, want het is extreem moeilijk om je merkreputatie te herstellen na een groot cyberincident.”

Meer over
Lees ook
Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Hoewel de eerste door AI gegenereerde cyberaanval nog officieel gedocumenteerd moet worden, zal kunstmatige intelligentie naar verwachting ook in security zijn impact gaan hebben. Sterker nog, AI wordt nu al door cybercriminelen ingezet en bijvoorbeeld gebruikt om phishingmails bij te slijpen. En nieuwe bedreigingen komen door AI waarschijnlijk no1

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing laaide na een kleine dip in het eerste kwartaal van 2023 weer stevig op. Dat blijkt uit het Cy-Xplorer-rapport 2023 van Orange Cyberdefense. Dit zijn de 10 meest opvallende trends uit het rapport.

Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Barracuda Networks heeft zijn 2023 Spearphishing Trends Rapport gepubliceerd. Daaruit blijkt dat ruim twee derde (68%) van de ondervraagde organisaties in de Benelux in 2022 het slachtoffer was van spearphishing. Dat is beduidend hoger dan het wereldwijde gemiddelde van 50 procent. Ook doen bedrijven in de Benelux aanzienlijk langer over het detec1