282 miljard euro schade door cybercrime voor bedrijven wereldwijd

euros

Cybercrime levert bedrijven veel schade op. Cyberaanvallen hebben bedrijven wereldwijd in de afgelopen twaalf maanden naar schatting 282 miljard euro (315 miljard dollar) gekost.

Dit blijkt uit onderzoek van Grant Thorton International onder 2.500 IT-managers uit 35 landen. 15% van de bedrijven wereldwijd is afgelopen jaar doelwit geweest van cybercrime. In Europe ligt het percentage op 19% en in de Verenigde Staten (VS) op 18%.

Veel omzet misgelopen

Door cyberaanvallen lopen bedrijven omzet mis. Europese bedrijven zagen in de afgelopen twaalf maanden ruim 55,5 miljard euro (62 miljard dollar) aan omzet verloren gaan door cybercrime. De VS volgt op korte afstand met ruim 54,6 miljard euro (61 miljard dollar). In de Azië/Pacific regio is de misgelopen omzet met ruim 81 miljard dollar aanzienlijk hoger. De gemiddelde cyberaanval kost een bedrijf 1,2% van zijn omzet.

Opvallend is dat ondanks de grote financiële impact van cyberaanvallen slechts iets meer dan de helft van de bedrijven (52%) aangeeft een strategie rond cyberstrategie te hebben opgesteld. Bedrijven die wel zo’n strategie hebben opgesteld doen dit vooral omdat klanten en opdrachtgevers hierom vragen (44%). 42% van de bedrijven geeft aan een dergelijke strategie te hebben opgesteld doordat zij door het gebruik van automatisering en andere opkomende technologieën op het gebied van cybercrime meer risico denken te lopen.

Financiële sector wordt meest aangevallen

Vooral de financiële sector ziet cybercrime als een groot gevaar. Van de financiële bedrijven geeft 74% aan hier een dreiging in te zien. 26% van de bedrijven in deze sector is in de afgelopen doelwit geworden van cybercrime. De hoeveelheid aanvallen zijn in de transportsector het laagst; zo’n 10% van de transportbedrijven wereldwijd is in de afgelopen twaalf maanden aangevallen door cybercriminelen. 27% van de transportorganisaties geeft aan cybercrime als een dreiging te zien.

Lees ook
Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

ABN ARMO: Ondanks het hoge dreigingsniveau blijft de risicoperceptie in het Nederlandse bedrijfsleven achter. Ondernemers lijken de risico’s pas te onderkennen als een aanval tot schade leidt

Cloudflare en Booz Allen Hamilton leveren Rapid Incident Response voor bedrijven die worden aangevallen

Cloudflare en Booz Allen Hamilton leveren Rapid Incident Response voor bedrijven die worden aangevallen

Cloudflare heeft een samenwerking bekendgemaakt met Booz Allen Hamilton, om bedrijven die worden aangevallen te ondersteunen door snelle Under Attack as a Service (UAaaS) te bieden met 30-dagen Rapid Response DDoS Mitigation

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.