Franse overheid wil Tor-netwerk kunnen blokkeren

franse-vlag

De Franse overheid werkt aan wetsvoorstellen om het anonieme Tor-netwerk te blokkeren. Daarnaast wil Frankrijk ook het gebruik van openbare wifi-netwerken aan banden leggen indien de noodtoestand in het land wordt afgekondigd.

Dit blijkt uit interne documenten die zijn ingezien door de Franse krant Le Monde. De maatregelen zouden bedoeld zijn om de communicatie van terroristen te bemoeilijken. Het gaat om twee losse wetsvoorstellen, waarvan er één betrekking heeft op het Tor-netwerk en één op het gebruik van openbare wifi-netwerken.

Tor-netwerk blokkeren

Uit het eerste voorstel blijkt dat de Franse overheid het gebruik van het Tor-netwerk onmogelijk wil kunnen maken. Het is onduidelijk op welke manier dit zou moeten gebeuren. In het wetsvoorstel wordt gesproken over technische en juridische maatregelen, maar wordt niet uiteengezet wat deze maatregelen inhouden. China blokkeert dit netwerk overigens al langer, terwijl Rusland plannen heeft dit te gaan doen.

In het tweede voorstel staat dat het gebruik van publieke en gedeelde wifi-hotspots wordt verboden indien de noodtoestand is afgekondigd. Het zou voor de politie namelijk te lastig zijn individuele gebruikers op te sporen en te monitoren die gebruik maken van dergelijke gedeelde netwerken.

Mogelijk in strijd met grondwet

Het DLPAJ, een onderdeel van het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken, plaatst overigens vraagtekens bij de nieuwe wetsvoorstellen. Het ministerie stelt onder andere dat deze mogelijk inbreuk maken op de Franse grondwet.

Meer over
Lees ook
ROC van Amsterdam-Flevoland zet EduConnector in voor integratie met ECK-iD

ROC van Amsterdam-Flevoland zet EduConnector in voor integratie met ECK-iD

Het ROC van Amsterdam-Flevoland heeft als eerste MBO de EduConnector, de cloudoplossing voor de koppeling tussen het ECK-iD en digitale lesmaterialen, ingezet. Hierdoor kan de onderwijsinstelling identiteitsinformatie van studenten veilig delen, wat een voorwaarde is om te voldoen aan de AVG.

Grootste databeschermingsspecialist van de Benelux zet in op uitbreiding naar Euregio Rijn-Maas

Grootste databeschermingsspecialist van de Benelux zet in op uitbreiding naar Euregio Rijn-Maas

Cranium, de specialist in privacy-, security- en datamanagement opent een nieuw kantoor in Hasselt. Naast de Belgische hoofdzetel in Zaventem heeft het snelgroeiende bedrijf kantoren in Nederland, Luxemburg, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. De zesde vestiging van CRANIUM bevindt zich op de Hasseltse Corda Campus waar verschillende i1

Meld je hier aan voor PrivacyConnect – Amsterdam editie!

Meld je hier aan voor PrivacyConnect – Amsterdam editie!

Sluit aan voor de Amsterdam-editie van de PrivacyConnect community Chapter-bijeenkomst onder leiding van de lokale Chapter Chairs. In deze bijeenkomst duiken we de diepte in en bespreken we de allernieuwste ontwikkelingen rondom privacyregelgeving met aandacht voor de AVG, CCPA, Schrems II en LGDP.