Franse overheid wil Tor-netwerk kunnen blokkeren

franse-vlag

De Franse overheid werkt aan wetsvoorstellen om het anonieme Tor-netwerk te blokkeren. Daarnaast wil Frankrijk ook het gebruik van openbare wifi-netwerken aan banden leggen indien de noodtoestand in het land wordt afgekondigd.

Dit blijkt uit interne documenten die zijn ingezien door de Franse krant Le Monde. De maatregelen zouden bedoeld zijn om de communicatie van terroristen te bemoeilijken. Het gaat om twee losse wetsvoorstellen, waarvan er één betrekking heeft op het Tor-netwerk en één op het gebruik van openbare wifi-netwerken.

Tor-netwerk blokkeren

Uit het eerste voorstel blijkt dat de Franse overheid het gebruik van het Tor-netwerk onmogelijk wil kunnen maken. Het is onduidelijk op welke manier dit zou moeten gebeuren. In het wetsvoorstel wordt gesproken over technische en juridische maatregelen, maar wordt niet uiteengezet wat deze maatregelen inhouden. China blokkeert dit netwerk overigens al langer, terwijl Rusland plannen heeft dit te gaan doen.

In het tweede voorstel staat dat het gebruik van publieke en gedeelde wifi-hotspots wordt verboden indien de noodtoestand is afgekondigd. Het zou voor de politie namelijk te lastig zijn individuele gebruikers op te sporen en te monitoren die gebruik maken van dergelijke gedeelde netwerken.

Mogelijk in strijd met grondwet

Het DLPAJ, een onderdeel van het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken, plaatst overigens vraagtekens bij de nieuwe wetsvoorstellen. Het ministerie stelt onder andere dat deze mogelijk inbreuk maken op de Franse grondwet.

Meer over
Lees ook
WatchGuard voegt wifibeheer toe aan WatchGuard Cloud

WatchGuard voegt wifibeheer toe aan WatchGuard Cloud

WatchGuard Technologies heeft het securitymanagementplatform WatchGuard Cloud uitgebreid met mogelijkheden voor het beheer van wifi-accesspoints. Daardoor kunnen zij voortaan alle WatchGuard-oplossingen beheren vanuit een enkele centrale beheeromgeving. Ook kondigt het bedrijf nieuwe accesspoints aan met ondersteuning voor wifi 6.

Onegini en iWelcome fuseren tot de grootste Europese IAM SaaS leverancier

Onegini en iWelcome fuseren tot de grootste Europese IAM SaaS leverancier

De Nederlandse SaaS softwarebedrijven Onegini en iWelcome zijn vandaag gefuseerd tot OneWelcome. De combinatie van de twee bedrijven maakt dit tot de grootste Europese SaaS leverancier van Customer Identity & Access Management (CIAM).

Deel mee aan de OneTrust webinar Data mapping: De basis van elk privacy programma

Deel mee aan de OneTrust webinar Data mapping: De basis van elk privacy programma

Data mapping is een essentieel onderdeel van elk privacy programma. Begrijpen hoe gegevens door de organisatie stromen is dan ook een eerste vereiste om de gegevens te kunnen beveiligen en risico’s te analyseren.