Franse overheid wil Tor-netwerk kunnen blokkeren

franse-vlag

De Franse overheid werkt aan wetsvoorstellen om het anonieme Tor-netwerk te blokkeren. Daarnaast wil Frankrijk ook het gebruik van openbare wifi-netwerken aan banden leggen indien de noodtoestand in het land wordt afgekondigd.

Dit blijkt uit interne documenten die zijn ingezien door de Franse krant Le Monde. De maatregelen zouden bedoeld zijn om de communicatie van terroristen te bemoeilijken. Het gaat om twee losse wetsvoorstellen, waarvan er één betrekking heeft op het Tor-netwerk en één op het gebruik van openbare wifi-netwerken.

Tor-netwerk blokkeren

Uit het eerste voorstel blijkt dat de Franse overheid het gebruik van het Tor-netwerk onmogelijk wil kunnen maken. Het is onduidelijk op welke manier dit zou moeten gebeuren. In het wetsvoorstel wordt gesproken over technische en juridische maatregelen, maar wordt niet uiteengezet wat deze maatregelen inhouden. China blokkeert dit netwerk overigens al langer, terwijl Rusland plannen heeft dit te gaan doen.

In het tweede voorstel staat dat het gebruik van publieke en gedeelde wifi-hotspots wordt verboden indien de noodtoestand is afgekondigd. Het zou voor de politie namelijk te lastig zijn individuele gebruikers op te sporen en te monitoren die gebruik maken van dergelijke gedeelde netwerken.

Mogelijk in strijd met grondwet

Het DLPAJ, een onderdeel van het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken, plaatst overigens vraagtekens bij de nieuwe wetsvoorstellen. Het ministerie stelt onder andere dat deze mogelijk inbreuk maken op de Franse grondwet.

Meer over
Lees ook
Secure Pro Keyboard versleutelt draadloze verbinding met computer

Secure Pro Keyboard versleutelt draadloze verbinding met computer

Wie met gevoelige documenten werkt moet goed op zijn beveiliging letten. Alleen een virusscanner installeren is niet voldoende. Een keylogger, een oplossing die de toetsaanslagen op een machine registreert, is bijvoorbeeld beschikbaar in zowel een softwarematige als hardwarematige variant. De hardwarematige variant wordt door antivirussoftware nie1

Ex-medewerker van Chinese PayPal-concurrent verkoopt 20 GB aan klantgegevens

Ex-medewerker van Chinese PayPal-concurrent verkoopt 20 GB aan klantgegevens

Een voormalig medewerker van de Chinese PayPal-concurrent Alipay heeft 20 GB aan klantgegevens doorverkocht aan e-commercebedrijven. Het zou gaan om telefoonnummers, huisadressen, e-mailadressen en aankopen van klanten van Alipay. China Daily meldt dat de ex-medewerker de klantgegevens zelf heeft gestolen bij het bedrijf. De man zou vervolgens hu1

Aerohive verscheept 500.000ste controlerloze wifi access point

Aerohive verscheept 500.000ste controlerloze wifi access point

De leverancier van op cloud gebaseerde mobiele netwerkoplossingen Aerohive Networks heeft de  500.000ste access point  uitgeleverd. In totaal zijn er in het afgelopen jaar 4000 nieuwe gebruikers in de zorgsector, bij winkelbedrijven en in het onderwijs bijgekomen. In 2006 ontwikkelde Aerohive een draadloze LAN architectuur zonder centrale contro1