VS willen Duitse bondskanselier Merkel geen inzage geven in afgeluisterde gesprekken

spionage

De Verenigde Staten (VS) zijn niet bereid de Duitse bondskanselier Angela Merkel inzage te geven in het dossier dat de inlichtingendienst NSA over haar heeft samengesteld. Ook vragen van de Duitse overheid over de werkwijze worden niet beantwoord. Dit meldt The Guardian. De beslissing van de VS komt de toch al onder druk staande relatie tussen de Duitsers en Amerikanen niet ten goede.

Onthullingen van Edward Snowden brachten vorig jaar aan het licht dat de NSA de Duitse bondskanselier heeft afgeluisterd. Als verweer stelde James Clapper, verantwoordelijk voor de Amerikaanse inlichtingendiensten, dat ook Amerikaanse leiders worden afgeluisterd. Merkel eiste echter opheldering van de Amerikanen. De Amerikaanse president Barack Obama liet in oktober 2013 al weten dat de VS gesprekken van Merkel niet langer afluistert. Ook zouden er geen plannen zijn het bespioneren van de bondskanselier op een later moment weer op te pakken.

Anti-spionage overeenkomst

Tegelijkertijd weigeren de Verenigde Staten echter een overeenkomst met Duitsland af te sluiten waarin wordt vastgelegd dat beide landen elkaar niet zullen bespioneren. De Amerikanen zijn namelijk van mening dat Duitsland niet de informatie die noodzakelijk is voor het afsluiten van een dergelijk verdrag beschikbaar wil stellen.

Duitsland is al langer kritisch over de werkwijze van de NSA. Het land vroeg voordat bekend werd dat hun bondskanselier werd afgeluisterd opheldering over de werkwijze van de Amerikaanse inlichtingendienst. Deze vragen zijn tot op de dag van vandaag echter nooit beantwoord.

Bezoek van Merkel

Het bezoek van Merkel aan de VS dat over drie weken op de planning staat is bedoeld om de relatie met tussen beide landen te verbeteren. De weigering van de Amerikanen het dossier van Merkel aan de Duitsers te overhandigen doet deze verzoening uiteraard geen goed. Het bezoek gaat vooralsnog echter wel gewoon door.

Meer over
Lees ook
Groot-Britannië legt geen beperkingen op aan gebruik van encryptie

Groot-Britannië legt geen beperkingen op aan gebruik van encryptie

De Britse overheid heeft plannen voor een nieuwe spionagewet bekend gemaakt. De wet lijkt minder ver te gaan dan eerder werd verwacht. Zo lijken er geen beperkingen te worden opgelegd aan het gebruik van encryptie, iets waarover veel geruchten gingen. Dit meldt de Independent. De wet heet officieel ‘Investigatory Power Bill’ en is de laatste tijd1

BND bespioneerde ook op eigen houtje bevriende EU-landen

BND bespioneerde ook op eigen houtje bevriende EU-landen

De Duitse inlichtingendienst BND blijkt niet alleen in opdracht van de Amerikanen te hebben gespioneerd bij bevriende landen binnen de Europese Unie, maar ook op eigen houtje allerlei informatie te hebben verzameld. Dit meldt de Mitteldeutsche Zeitung woensdag op basis van anonieme bronnen binnen het Duitse parlement. Al langer is bekend dat de BN1

Cybercrime en spionage grootste bedreigingen voor digitale veiligheid

Cybercrime en spionage grootste bedreigingen voor digitale veiligheid

Cybercriminaliteit en digitale spionage zijn de grootste dreigingen voor de digitale veiligheid in Nederland. Geopolitieke ontwikkelingen, waaronder internationale conflicten of politieke gevoeligheden, hebben grote invloed op deze dreigingen. Publiek-private samenwerking op nationaal en internationaal niveau is hierdoor noodzakelijk voor een goed1