VS willen Duitse bondskanselier Merkel geen inzage geven in afgeluisterde gesprekken

spionage

De Verenigde Staten (VS) zijn niet bereid de Duitse bondskanselier Angela Merkel inzage te geven in het dossier dat de inlichtingendienst NSA over haar heeft samengesteld. Ook vragen van de Duitse overheid over de werkwijze worden niet beantwoord. Dit meldt The Guardian. De beslissing van de VS komt de toch al onder druk staande relatie tussen de Duitsers en Amerikanen niet ten goede.

Onthullingen van Edward Snowden brachten vorig jaar aan het licht dat de NSA de Duitse bondskanselier heeft afgeluisterd. Als verweer stelde James Clapper, verantwoordelijk voor de Amerikaanse inlichtingendiensten, dat ook Amerikaanse leiders worden afgeluisterd. Merkel eiste echter opheldering van de Amerikanen. De Amerikaanse president Barack Obama liet in oktober 2013 al weten dat de VS gesprekken van Merkel niet langer afluistert. Ook zouden er geen plannen zijn het bespioneren van de bondskanselier op een later moment weer op te pakken.

Anti-spionage overeenkomst

Tegelijkertijd weigeren de Verenigde Staten echter een overeenkomst met Duitsland af te sluiten waarin wordt vastgelegd dat beide landen elkaar niet zullen bespioneren. De Amerikanen zijn namelijk van mening dat Duitsland niet de informatie die noodzakelijk is voor het afsluiten van een dergelijk verdrag beschikbaar wil stellen.

Duitsland is al langer kritisch over de werkwijze van de NSA. Het land vroeg voordat bekend werd dat hun bondskanselier werd afgeluisterd opheldering over de werkwijze van de Amerikaanse inlichtingendienst. Deze vragen zijn tot op de dag van vandaag echter nooit beantwoord.

Bezoek van Merkel

Het bezoek van Merkel aan de VS dat over drie weken op de planning staat is bedoeld om de relatie met tussen beide landen te verbeteren. De weigering van de Amerikanen het dossier van Merkel aan de Duitsers te overhandigen doet deze verzoening uiteraard geen goed. Het bezoek gaat vooralsnog echter wel gewoon door.

Meer over
Lees ook
China overheid werkt aan eigen besturingssysteem als antwoord op NSA-spionage

China overheid werkt aan eigen besturingssysteem als antwoord op NSA-spionage

De Chinese overheid werkt samen met een aantal softwarebedrijven aan een veilig besturingssysteem dat een alternatief moet worden voor Windows en Android. Het China Operating System wordt gebaseerd op Linux en is een antwoord op de vele onthullingen over spionage door inlichtingendiensten als de NSA. De ontwikkeling van het besturingssysteem staa1

'NSA kan offline systemen op kilometers afstand afluisteren'

'NSA kan offline systemen op kilometers afstand afluisteren'

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA gebruikt radiogolven om systemen die niet met internet zijn verbonden te kunnen hacken. De onthulling bewijst opnieuw dat het offline houden van systemen geen garantie is voor een veilig systeem. The New York Times meldt op basis van NSA-documenten dat het programma voor het afluisteren van offline systemen d1