XS4ALL-klanten ontvangen hoge telefoonrekening door cyberinbraak op router

Pack_F!BoxFon_WLAN7270

Verschillende klanten van XS4ALL zijn slachtoffer geworden van fraudeurs. Door een probleem met de FritzBox-routers waarover de slachtoffers beschikken kunnen kwaadwillenden die het wachtwoord van de router weten bellen via het telefoonnummer van het slachtoffer. Door dure telefoonnummers te bellen bezorgden de cybercriminelen de XS4ALL-gebruikers hoge rekeningen.

Niels Huijbregts, een woordvoerder van XS4ALL, bevestigt de situatie tegenover Tweakers. "Zolang het onderzoek nog loopt, mag ik dat niet zeggen", aldus Huijbregts. Het is niet duidelijk hoeveel klanten van XS4ALL precies slachtoffer zijn geworden van het probleem. Het probleem is ontstaan door de mogelijkheid vanuit de webinterface van de FritzBox te bellen. Hierdoor kan iedereen die het wachtwoord van de router heeft inloggen op deze interface en dure telefoonnummers naar keuze bellen.

Standaardwachtwoord

Hoe de hackers de wachtwoorden van de FritzBox-routers in handen hebben gekregen is onduidelijk. Mogelijk hebben de getroffen gebruikers het wachtwoord van hun router nooit veranderd, waardoor de aanvallers simpelweg het standaardwachtwoord konden gebruiken om toegang te krijgen tot de webinterface. Daarnaast moet de gebruiker externe toegang tot de router hebben ingeschakeld.

XS4ALL gaat de hoge telefoonrekening van getroffen klanten en neemt contact op met gedupeerde klanten.

Lees ook
Denk aan een sterk wachtwoord op World Password Day 2024

Denk aan een sterk wachtwoord op World Password Day 2024

Wachtwoorden zijn een van de eerste kritieke barrières tussen een persoon, een dreigingsactor en een succesvolle cyberaanval. Een veelvoorkomende fout die mensen maken is het gebruik van steeds dezelfde loginnaam of hetzelfde e-mailadres en wachtwoord

'Mensen moeten een wachtzin gebruiken als ze veilig willen inloggen'

'Mensen moeten een wachtzin gebruiken als ze veilig willen inloggen'

Op de eerste donderdag van mei is het Wereld Wachtwoorden Dag. Deze dag is bedoeld om betere wachtwoorden te stimuleren. Cyberaanvallen zijn aan de orde van de dag. En dus is goede wachtwoordbeveiliging cruciaal.

Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

De introductie van Sora door OpenAI markeert een mijlpaal in videobewerking. De revolutionaire technologie is opwindend, maar roept tegelijkertijd vragen op over de gevolgen van de rol van AI bij het maken van digitale content en cybersecurity.