Zorgen bij Nederlandse organisaties over veiligheid van big data

privacy

Nederlandse organisaties maken zich zorgen over de veiligheid van big data. Veel organisaties twijfelen of de privacy van klanten niet in gevaar komt wanneer zij daadwerkelijk big data-projecten starten waarbij klantgegevens worden gebruikt.

Dit blijkt uit onderzoek van Rackspace onder Nederlandse organisaties. Een kwart van de ondervraagden geeft aan enige bedenken te hebben over de veiligheid en beveiliging van bijeen vergaarde data, terwijl 44,7% zeer grote bedenkingen heeft. 78% geeft zelfs aan te twijfelen of zij door klantgegevens in big data-projecten te gebruiken de privacy van klanten in gevaar brengen.

Concrete plannen

Een groot deel van de organisaties heeft echter wel concrete plannen voor big data-projecten in 2015. De aanleiding voor organisaties om met big data te starten is voornamelijk het kunnen realiseren van zakelijke groei. Bedrijven zijn daarom ook veelal bereid geld en energie te steken in dergelijke projecten. Maar hoe de projecten er exact uit gaan zien en welke technologie daarvoor gebruikt moet worden lijkt vooraf lang niet altijd duidelijk.

“Een van de trends is Analytics en in het bijzonder het kunnen analyseren van grote hoeveelheden data. Maar in hoeverre is dit een hype en waar staan we met de implementatie van big data-projecten? Daar wilden we inzicht in krijgen tijdens ons event Innovation Day”, zegt Bert Stam, Regional Director voor de CEMA-regio van Rackspace. “Uit ons onderzoek blijkt dat big data het stadium ‘hype’ inmiddels is ontstegen en dat veel organisaties hier serieus mee aan de slag zijn gegaan of dat op korte termijn van plan zijn.”

Stakeholders overtuigen

30% van de respondenten zegt geen of weinig moeite te hebben om de juiste stakeholders te overtuigen van de waarde van big data. Een nagenoeg even grote groep (bijna 30%) geeft aan daar wél moeite mee hebben. Bijna 65% van de ondervraagden geeft aan dat de inzet van big data-projecten hen zal helpen bij het realiseren van de doelstellingen van de organisatie. 62% is dan ook van plan om binnen nu en een jaar actief aan de slag te zijn met een big data-project.

Lees ook
Staatsgeheim - boek van Maarten Oberman

Staatsgeheim - boek van Maarten Oberman

Intro: Veertig jaar geleden kreeg ik van mijn vader de documentatie van het eerste naoorlogse crypto-apparaat. Hij had dat systeem in de jaren 1947 – 1949 gemaakt. De documentatie van dat systeem heb ik jarenlang bewaard, omdat hij had aangegeven dat het later erg interessant zou zijn. Het was indertijd Staatsgeheim en daardoor was er nooit over g1

Een veilige omgeving door een alarmsysteem met meldkamer

Een veilige omgeving door een alarmsysteem met meldkamer

In december 2021 stond het aantal geregistreerde inbraken op ruim 59.500. In de afgelopen jaren heeft het aantal inbraken grote schommelingen meegemaakt, maar het gemiddelde aantal inbraken is over de gehele periode van 2016 tot 2021 wél gedaald. De categorie waar de grootste afname in inbraken op te merken was, is woninginbraak.

Nationale Cybersecurity Monitor 2022

Nationale Cybersecurity Monitor 2022

De laatste cybersecurity monitor dateert van twee jaar geleden, december 2019. In de tussentijd is er veel gebeurd. Heel veel. We hebben een pandemie zien ontstaan en schudden deze nu, twee jaar later, eindelijk van ons af. Inmiddels zijn we alweer een nieuwe grote crisis ingerold, met de invasie van Rusland in de Oekraïne. Is het toeval dat in de1