Ziggo: 'Nederlanders onderschatten beveiligingsrisico's van internet'

internetten

Bijna 90% van de Nederlandse huishoudens beschermt computers tegen virussen en malware. Tegelijkertijd vertoont een aanzienlijk deel van de Nederlanders echter onveilig gedrag op internet. Zo klikt maar liefst 35% van de Nederlanders wel eens op een link in een e-mail van een onduidelijk afzender, terwijl dit een phishingaanval kan zijn.

Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door Ruigrok Netpanel in opdracht van Ziggo. Een derde van de Nederlanders geeft aan soms e-mails te openen van een afzender die ze niet kennen. 29% geeft wel eens persoonlijke gegevens of wachtwoorden aan een onbekende of een bedrijf. Bovendien sluit dertig procent van de torrentgebruikers hun downloadprogramma niet altijd af na gebruik.

Virusscanner en firewall

Het merendeel van de Nederlanders beschermt de computer met een virusscanner en/of firewall. Kosten houden sommige mensen echter tegen hun computers beter te beschermen. 29% stelt hierdoor hun beveiliging niet op orde te hebben. Drie op de tien weten niet precies hoe zij hun computer kunnen beveiligen en heeft dus een gebrek aan kennis.

Een kwart van de ondervraagden geeft aan ondanks het nemen van beschermende maatregelen op hun laptop of pc slachtoffer te zijn geworden van cybercrime. 57% is slachtoffer geworden van virussen zoals Trojaanse paarden of wormen, 18% van phishing en 12% van spyware. Bij een inbraak op de computer maakt men zich vooral zorgen over inzage in de bankgegevens. Ruim vier op de tien is bang dat derden hier toegang toe hebben. Dat persoonlijke foto’s of wachtwoorden openbaar worden, wordt veel minder gevreesd. Slechts één op de tien is hierover bezorgd.

Kinderen

Kinderen blijken daarnaast beveiligingsrisico's te kunnen veroorzaken. Van de ondervraagde ouders geeft 80% aan hun kinderen te informeren over mogelijke risico’s tijdens het computeren. 41% weet echter niet precies wat de kinderen online uitvoeren. Bijna een derde van de ouders maakt zich wel eens zorgen over de beveiliging van de laptop of pc door toedoen van de kinderen.

Ziggo waarschuwt ook voor het gebruik van openbare wifi-netwerken, zoals in hotels of hamburgerketens. Dit is iets wat veel Nederlanders gezien de vakantieperiode de komende tijd zullen doen. 37% van de respondenten geeft aan dat de keuze voor de bestemming mede wordt bepaald door de aanwezigheid van een draadloos netwerk. Een derde is zich niet bewust van het risico dat zij lopen door gebruik te maken van een dergelijk wifi-netwerk. Deze groep maakt dan ook gewoon gebruik van internetbankieren via het openbare wifi-netwerk.

Lees ook
ESET Threat Intelligence verbetert cybersecurity-inzicht door integratie met Elastic Security

ESET Threat Intelligence verbetert cybersecurity-inzicht door integratie met Elastic Security

ESET heeft een nieuw partnerschap en integratie aangekondigd, dankzij zijn uniforme API-gateway. Deze ontwikkeling faciliteert naadloze verbindingen met verschillende leveranciers van cybersecurity, zoals de recente integratie met Elastic, een search-powered AI-bedrijf.

Denk aan een sterk wachtwoord op World Password Day 2024

Denk aan een sterk wachtwoord op World Password Day 2024

Wachtwoorden zijn een van de eerste kritieke barrières tussen een persoon, een dreigingsactor en een succesvolle cyberaanval. Een veelvoorkomende fout die mensen maken is het gebruik van steeds dezelfde loginnaam of hetzelfde e-mailadres en wachtwoord

'Mensen moeten een wachtzin gebruiken als ze veilig willen inloggen'

'Mensen moeten een wachtzin gebruiken als ze veilig willen inloggen'

Op de eerste donderdag van mei is het Wereld Wachtwoorden Dag. Deze dag is bedoeld om betere wachtwoorden te stimuleren. Cyberaanvallen zijn aan de orde van de dag. En dus is goede wachtwoordbeveiliging cruciaal.