Zero-day kwetsbaarheid treft alle versies van Microsoft Office

malware

Een nieuwe zero-day kwetsbaarheid in Microsoft Windows en Microsoft Office wordt actief door cybercriminelen misbruikt. Met behulp van het beveiligingssysteem kunnen aanvallers willekeurige code uitvoeren op systemen van slachtoffers.

Hiervoor waarschuwt zowel beveiligingsbedrijf McAfee als FireEye. De eerste aanvallen waarin misbruik wordt gemaakt van de zero-day kwetsbaarheid zijn eind januari opgedoken. Alle versies van Microsoft Office zijn kwetsbaar, inclusief Office 2016 op Windows 10. Momenteel is er geen update beschikbaar waarmee het lek wordt gedicht.

Vermomd als RTF-bestand

Cybercriminelen verspreiden malafide bestanden die worden vermomd als RTF-bestanden. De exploit maakt verbinding met een server die onder beheer staat van de aanvaller en download hier een bestand dat HTML applicatiecontent bevat. Dit bestand wordt uitgevoerd als een .hta bestand, wat de aanvaller de mogelijkheid geeft willekeurige code op het systeem uit te voeren.

De bron van het probleem zich volgens McAfee in Windows Object Linking and Embedding (OLE), een belangrijke feature van Office. Het bedrijf adviseert Office-gebruikers een aantal maatregelen te nemen:

  • Open geen Office-bestanden die van onbetrouwbare of onbekende bron afkomstig zijn
  • Zorg dat Office Protected View ingeschakeld is, aangezien de malware niet in staat is deze beveiligingsmaatregel te omzeilen.
Lees ook
Gegevens van 1.000 Telfort-klanten op straat door malafide app

Gegevens van 1.000 Telfort-klanten op straat door malafide app

De gegevens van ruim duizend Telfort-klanten liggen op straat nadat een cybercrimineel hen met een nepapp voor Windows Phone wist te misleiden. Dit blijkt uit onderzoek van de Gelderlander. De app 'Abonnement Status' is in de Windows Store en is voorzien van het officiële logo van Telfort. De app lijkt hierdoor voor onoplettende gebruikers een ec1

'Bladabindi RAT infecteert 140.000 PC's per maand'

'Bladabindi RAT infecteert 140.000 PC's per maand'

De Bladabindi Remote Access Tool (RAT) blijkt snel in populariteit toe te zijn genomen. Cybercriminelen infecteerde in januari 2013 nog maar slechts zo'n 18.000 PC's. Dit aantal is in december 2013 toegenomen tot bijna 140.000 infecties per maand. Dit meldt Microsoft, dat zijn Malicious Software Removal Tool in het Windows-besturingssysteem heeft1

Kant-en-klare ransomware te koop voor slechts 100 dollar

Kant-en-klare ransomware te koop voor slechts 100 dollar

Een nieuwe vorm van ransomware is te koop op internet voor slechts 100 dollar. Het gaat om Power Locker, een alternatief voor de beruchte ransomware CryptoLocker. Power Locker, ook wel Prison Locker genoemd, is te koop op ondergrondse marktplaatsen voor cybercriminelen. Al langer is duidelijk dat cybercriminelen op internet allerlei kant-en-klare1