Zero-day kwetsbaarheid treft alle versies van Microsoft Office

malware

Een nieuwe zero-day kwetsbaarheid in Microsoft Windows en Microsoft Office wordt actief door cybercriminelen misbruikt. Met behulp van het beveiligingssysteem kunnen aanvallers willekeurige code uitvoeren op systemen van slachtoffers.

Hiervoor waarschuwt zowel beveiligingsbedrijf McAfee als FireEye. De eerste aanvallen waarin misbruik wordt gemaakt van de zero-day kwetsbaarheid zijn eind januari opgedoken. Alle versies van Microsoft Office zijn kwetsbaar, inclusief Office 2016 op Windows 10. Momenteel is er geen update beschikbaar waarmee het lek wordt gedicht.

Vermomd als RTF-bestand

Cybercriminelen verspreiden malafide bestanden die worden vermomd als RTF-bestanden. De exploit maakt verbinding met een server die onder beheer staat van de aanvaller en download hier een bestand dat HTML applicatiecontent bevat. Dit bestand wordt uitgevoerd als een .hta bestand, wat de aanvaller de mogelijkheid geeft willekeurige code op het systeem uit te voeren.

De bron van het probleem zich volgens McAfee in Windows Object Linking and Embedding (OLE), een belangrijke feature van Office. Het bedrijf adviseert Office-gebruikers een aantal maatregelen te nemen:

  • Open geen Office-bestanden die van onbetrouwbare of onbekende bron afkomstig zijn
  • Zorg dat Office Protected View ingeschakeld is, aangezien de malware niet in staat is deze beveiligingsmaatregel te omzeilen.
Lees ook
Mogelijk opnieuw Amerikaanse winkelketen slachtoffer van grootschalige creditcarddiefstal

Mogelijk opnieuw Amerikaanse winkelketen slachtoffer van grootschalige creditcarddiefstal

Michaels Stores, een keten van Amerikaanse winkels die hobbyspullen verkoopt, is slachtoffer geworden van grootschalige diefstal van creditcardgegevens. De winkelketen schrijft in een verklaring dat het mogelijk het doelwit is geworden van een cyberaanval en samenwerkt met de autoriteiten om het incident te onderzoeken. De cyberaanval werd in eer1

Nieuwe malware gebruikt Windows om Android-apparaten te infecteren

Nieuwe malware gebruikt Windows om Android-apparaten te infecteren

Een nieuwe vorm van Android-malware dringt smartphones en tablets binnen via Windows-machines. De malware infecteert in eerste instantie de Windows-machine en wacht af tot een Android-smartphone of -tablet met de computer wordt verbonden. Zodra dit gebeurt dringt de malware het mobiele apparaat binnen en nestelt zich in Android. Het gaat om de ma1

Trojan vermomt zich als Windows-variant van WhatsApp

Trojan vermomt zich als Windows-variant van WhatsApp

WhatsApp is een populaire chatapp voor smartphones waarmee gebruikers via internet tekstberichten naar elkaar kunnen sturen. Een nieuwe Trojan probeert op de populariteit van WhatsApp mee te liften en claimt een PC-versie van de app te zijn. De Trojan is ontdekt door Kaspersky Labs. De malware wordt via spamberichten verspreidt en meldt dat Whats1