Wikileaks geeft techbedrijven technische details over cyberwapens CIA

WikiLeaks gaat enkele grote techbedrijven exclusieve toegang geven tot technische details over de cyberwapens van de CIA. Dit moet de bedrijven helpen kwetsbaarheden die door de Amerikaanse opsporingsdienst worden gebruikt te dichten.

Dit heeft WikiLeaks-oprichter Julian Assange bekend gemaakt op een persconferentie in de Londense ambassade van Ecuador, meldt USA Today. Assange stelt dat de CIA de controle over zijn arsenaal aan cyberwapens is kwijtgeraakt. De WikiLeaks-oprichter noemt het een ‘actie van verwoestende incompetentie’ om een dusdanig arsenaal op te bouwen en vervolgens niet goed te beveiligen.

Benaderd door meerdere techbedrijven

Assange stelt dat meerdere techbedrijven WikiLeaks de afgelopen dagen hebben benaderd met het verzoek inzage te krijgen in technische details over de cybertools van de CIA en de kwetsbaarheden die de opsporingsinstantie gebruikt. Uit documenten die WikiLeaks onder de noemer ‘Vault 7’ recentelijk heeft gepubliceerd blijkt dat de CIA beschikt over zero-day kwetsbaarheden in onder andere Android, iOS, Windows en Linux.

De oprichter van WikiLeaks stelt dat de organisatie technische details niet eerder heeft gepubliceerd, om te voorkomen dat journalisten en burgers worden aangevallen met behulp van deze wapens. Door techbedrijven als Google, Apple en Samsung als eerste toegang te geven tot deze details wil Assange hen de gelegenheid beiden eventuele beveiligingsproblemen op te lossen, voordat deze details openbaar worden.

Techbedrijven reageren op cyberwapens

Zowel Google, Microsoft, Samsung als The Linux Foundation onderzoeken de openbaringen van WikiLeaks te onderzoeken. Apple gaf hierbij de meest uitgebreide reactie. Het bedrijf liet weten dat het merendeel van de kwetsbaarheden die worden beschreven al zijn gedicht in de meest recente versie van iOS. Apple laat in het midden hoeveel kwetsbaarheden nog niet eerder bekend waren.

Lees ook
AXS Guard en ReaQta sluiten strategisch partnerschap

AXS Guard en ReaQta sluiten strategisch partnerschap

All-in-one cyberbeveiligingsplatform AXS Guard en toonaangevende leverancier van endpoint security solution provider ReaQta kondigen met trots een nieuw gezamenlijk partnerschap aan om organisaties in België beter te organisaties in België te beschermen te midden van het huidige complexe bedreigingslandschap.

Single Login voor Jamf Setup en Jamf Reset vereenvoudigt beheer van gedeelde iPhones en iPads

Single Login voor Jamf Setup en Jamf Reset vereenvoudigt beheer van gedeelde iPhones en iPads

Jamf, specialist op het gebied van Apple Enterprise Management, heeft een preview vrijgegeven van een nieuwe Single Login-workflow voor Jamf Setup en Jamf Reset. Hiermee kunnen devices die door meerdere gebruikers worden gedeeld, makkelijker uitgerold en beveiligd worden. Daarbij worden de identiteitsgegevens van een medewerker in de cloud gebruikt...

WatchGuard introduceert WatchGuard Endpoint Security

WatchGuard introduceert WatchGuard Endpoint Security

WatchGuard Technologies heeft diverse oplossingen voor endpointsecurity geïntegreerd in een nieuw product: WatchGuard Endpoint Security. Het gaat om de integratie van Panda Adaptive Defense 360, Adaptive Defense, Endpoint Protection Plus en Endpoint Protection. De endpointsecurity-producten zijn bovendien volledig geïntegreerd in WatchGuard Cloud.