Wikileaks geeft techbedrijven technische details over cyberwapens CIA

WikiLeaks gaat enkele grote techbedrijven exclusieve toegang geven tot technische details over de cyberwapens van de CIA. Dit moet de bedrijven helpen kwetsbaarheden die door de Amerikaanse opsporingsdienst worden gebruikt te dichten.

Dit heeft WikiLeaks-oprichter Julian Assange bekend gemaakt op een persconferentie in de Londense ambassade van Ecuador, meldt USA Today. Assange stelt dat de CIA de controle over zijn arsenaal aan cyberwapens is kwijtgeraakt. De WikiLeaks-oprichter noemt het een ‘actie van verwoestende incompetentie’ om een dusdanig arsenaal op te bouwen en vervolgens niet goed te beveiligen.

Benaderd door meerdere techbedrijven

Assange stelt dat meerdere techbedrijven WikiLeaks de afgelopen dagen hebben benaderd met het verzoek inzage te krijgen in technische details over de cybertools van de CIA en de kwetsbaarheden die de opsporingsinstantie gebruikt. Uit documenten die WikiLeaks onder de noemer ‘Vault 7’ recentelijk heeft gepubliceerd blijkt dat de CIA beschikt over zero-day kwetsbaarheden in onder andere Android, iOS, Windows en Linux.

De oprichter van WikiLeaks stelt dat de organisatie technische details niet eerder heeft gepubliceerd, om te voorkomen dat journalisten en burgers worden aangevallen met behulp van deze wapens. Door techbedrijven als Google, Apple en Samsung als eerste toegang te geven tot deze details wil Assange hen de gelegenheid beiden eventuele beveiligingsproblemen op te lossen, voordat deze details openbaar worden.

Techbedrijven reageren op cyberwapens

Zowel Google, Microsoft, Samsung als The Linux Foundation onderzoeken de openbaringen van WikiLeaks te onderzoeken. Apple gaf hierbij de meest uitgebreide reactie. Het bedrijf liet weten dat het merendeel van de kwetsbaarheden die worden beschreven al zijn gedicht in de meest recente versie van iOS. Apple laat in het midden hoeveel kwetsbaarheden nog niet eerder bekend waren.

Lees ook
Cyber Defence moet innovatie versnellen

Cyber Defence moet innovatie versnellen

Wat meer optimisme over onze weerbaarheid voor cyberaanvallen is goed voor Nederland, vindt Roel van Rijsewijk, directeur Cyber Defence bij Thales. Het is ook goed dat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid onlangs in het Cybersecuritybeeld Nederland 2019 opnieuw de noodklok luidde over de kwetsbaarheid van de Nederlandse...

'De Benelux loopt achter op het gebied van cybersecurity, India presteert het best'

'De Benelux loopt achter op het gebied van cybersecurity, India presteert het best'

Organisaties over de hele wereld lopen vast in hun voortgang op het gebied van cybersecurity en riskeren verlamming nu cybercriminelen steeds geavanceerder te werk gaan. Dit blijkt uit het rapport 2019 Risk:Value – ‘Destination standstill. Are you asleep at the wheel?’ van NTT Security, een gespecialiseerd beveiligingsbedrijf en expertisecentrum voor...

Cybersecurity vitale waterwerken niet waterdicht

Cybersecurity vitale waterwerken niet waterdicht

Tunnels, bruggen, sluizen en waterkeringen kunnen nog beter worden beveiligd tegen cyberaanvallen. Rijkswaterstaat heeft de afgelopen jaren veel werk verzet en noodzakelijke maatregelen in kaart gebracht om waterkeringen beter te beveiligen. Maar die veiligheidsmaatregelen zijn niet allemaal uitgevoerd. De Algemene Rekenkamer constateert dat de minister...