WatchGuard introduceert AP300 access point

WatchGuard Technologies heeft de AP300 geïntroduceerd, een access point gericht op veilige draadloze toegang en roaming. De AP300 ondersteunt de nieuwste 802.11ac-standaard en bevat nieuwe zakelijke functies.

De AP300 verbetert de roaming van toestellen binnen kantoorpanden, wat belangrijk is voor bijvoorbeeld ononderbroken VoIP-gesprekken. Zo bevat het access point 'Fast Roaming', een functie die de stabiliteit en de geluidskwaliteit van VoIP-gesprekken op kantoor ten goede komt. Een andere functie is Fast Handover, die devices met een zwak signaal die blijven 'plakken' bij een access point naadloos doorstuurt naar het volgende access point. De functie Band Steering stuurt apparaten automatisch naar de relatief rustige 5GHz-band, voor een stabielere verbindingen in de drukke 2.4GHz-band.

Nadruk op veiligheid

WiFi-toegang is allang geen luxe meer in bedrijven, winkels en publieke ruimten. Toch is de veiligheid vaak een ondergeschoven kindje. Met de populariteit van WiFi groeit dan ook het aantal gerichte en opportunistische aanvallen hierop.

"Organisaties uit allerlei branches kampen met toenemende druk vanuit klanten, vendoren en medewerkers om draadloze netwerktoegang te bieden. Helaas proberen hackers ook steeds vaker een voet tussen de deur te krijgen", vertelt Ryan Orsi, product manager van WatchGuard. "Organisaties moeten zich daarom beter verdedigen, zeker als het om WiFi-netwerken gaat. Bedrijven die hun hotspots niet voldoende beveiligen, stellen hun klanten en partners bloot aan allerlei risico's. Het AP300 access point biedt de nieuwste draadloze technologie en de beste veiligheidsvoorzieningen om klanten te beschermen tegen cyberdreigingen."

Bescherming tegen allerlei gevaren

WatchGuard heeft in de AP300 bescherming tegen onder andere de volgende gevaren ingebouwd:

Onderscheppen van WiFi-wachtwoorden

Draadloze access points die nog gebruikmaken van oude veiligheidsprotocollen als WEP zijn gemakkelijke doelwitten, want wachtwoorden zijn hierbij zeer eenvoudig te achterhalen.

Valse hotspots

Cybercriminelen kunnen eenvoudig een valse hotspot opzetten met een SSID die gelijk is aan die van het bedrijfsnetwerk. Nietsvermoedende gebruikers die hierop inloggen kunnen vervolgens vrij gemakkelijk worden geïnfecteerd met kwaadaardige code.

Malware van andere gebruikers

Klanten die verbinding leggen met een draadloos gastnetwerk lopen risico op besmetting door andere, kwaadwillende gebruikers. Een veelgebruikte tactiek door hackers is het achterlaten van een 'backdoor', zodat ze op een later moment kunnen terugkeren en gevoelige data kunnen stelen.

Afluisteren

Gasten lopen het risico dat hun privé communicatie op open netwerken wordt onderschept met speciale software.

Datadiefstal

Gebruikers van WiFi-netwerken lopen het risico op datadiefstal. Cyberdieven kunnen documenten en andere gegevens uit het netwerkverkeer onderscheppen.

Ongepast of illegaal gebruik

WiFi-netwerken staan bloot aan risico's als ongepast gebruik. Medewerkers kunnen zonder speciale voorzieningen bij ongepaste content als games, gokspellen, illegale downloads of porno. Dat veroorzaakt niet alleen productiviteitsverlies, maar kan zelfs resulteren in rechtszaken.

Besmette apparaten

Met de groei van het aantal gebruikers op een netwerk, groeit ook het risico dat apparaten verbinding maken die besmet zijn met malware. Deze malware kan zich vervolgens in een rap tempo verspreiden, zoals de Android-malware Stagefright onlangs liet zien.

Voor de bescherming tegen dergelijke risico's heeft de AP300 voorzieningen aan boord als anti-virus, Intrusion Prevention Service (IPS), WebBlocker, spamBlocker, App Control, Reputation Enabled Defense, APT Blocker en Data Loss Prevention. Elk van deze services is beheersbaar vanuit een enkele console en opereert zonder snelheidsverlies voor het netwerk.

Lees ook
'Energiesector is een populair doelwit van hackers'

'Energiesector is een populair doelwit van hackers'

Dat hackers zich zeker niet alleen bezig houden met het aanvallen van websites is al langer duidelijk. Allerlei sectoren zijn geliefde doelwitten voor cybercriminelen. Een voorbeeld hiervan is de energiesector. 7,6 procent van alle gerichte cyberaanvallen was in de eerste helft van 2013 op deze sector gericht. Dit meldt beveiligingsbedrijf Symante1

Rotterdamse haven vraagt ethische hackers kwetsbaarheden te melden

Rotterdamse haven vraagt ethische hackers kwetsbaarheden te melden

Het Havenbedrijf Rotterdam lanceert een responsible disclosure-programma. Ethische hackers die zwakheden in havensystemen ontdekken kunnen de kwetsbaarheden via het programma melden aan het havenbedrijf. "Bij Havenbedrijf Rotterdam N.V. vinden wij de veiligheid van onze systemen erg belangrijk. Ondanks onze zorg voor de beveiliging van onze syste1

'Behoefte aan security professionals is hard gestegen'

'Behoefte aan security professionals is hard gestegen'

Bedrijven hebben afgelopen jaar aanzienlijk meer behoefte gehad aan security professionals dan vorig jaar. De hoeveelheid vacatures voor security experts nam met maar liefst ruim 40 procent toe. Dit blijkt uit cijfers van detacheringsbureau Yacht. Het aantal beschikbare vacatures voor beveiligingsprofessionals kwam in het jaar 2012 uit op 698. Di1