VS klaagt cybercrimineel aan wegens cyberterrorisme

hamer-rechter-rechtszaak

Voor het eerst is een cybercrimineel in de Verenigde Staten (VS) voor de rechter verschenen voor cyberterrorisme. Het gaat om een 20-jarige Kosovaar die ervan wordt verdacht gestolen data te hebben doorgespeeld naar IS. Indien de cybercrimineel wordt veroordeeld kan hij een celstraf van 35 jaar opgelegd krijgen.

Het gaat om een man die online bekend stond onder de naam ‘Th3Dir3ctorY’. De man werd in oktober in Maleisië gearresteerd voor computerinbraak, identiteitsdiefstal en het leveren van materiaal aan een terroristische organisatie. Volgens de Amerikaanse aanklacht heeft de verdachte in twee verschillende gevallen gestolen data hebben doorgespeeld aan IS.

Data doorgestuurd naar IS

In beide gevallen zou de data zijn doorgestuurd naar IS-leden die afkomstig zijn uit Groot-Britannië. Het gaat om Tariq Hamayun, die ook bekend staat onder de naam Abu Muslim Al-Britani, en Junaid Hussain, ook bekend als Abu Hussain Al-Britani. Hussain is volgens het Openbaar Ministerie (OM) in de VS een ‘Britse hacker en bekend lid van IS’.

In totaal zou Th3Dir3ctorY gestolen data over 100.000 individuen hebben doorgespeeld aan de terroristen. Het gaat hierbij onder andere om namen, e-mailadressen, bijbehorende wachtwoorden, fysieke locaties en telefoonnummers van 1.350 Amerikaanse ambtenaren en militairen. Deze adressen zouden door Hussain op Twitter zijn verspreid met de oproep terroristische aanvallen te plegen tegen deze personen.

Meer over
Lees ook
G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

Recente security-incidenten hebben een nieuwe variant van Agent Tesla aan het licht gebracht. Hierbij wordt een ongebruikelijk compressieformaat gebruikt om informatie te stelen: ZPAQ. Maar wat is dit precies en welk voordeel biedt het aan cybercriminelen?

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda heeft zijn Cybernomics 101-rapport gepubliceerd, waarin de financiële aspecten en winstmotieven achter cyberaanvallen worden onderzocht. Uit het nieuwe rapport blijkt dat de gemiddelde jaarlijkse kosten om te reageren op securityinbreuken en -lekken meer dan 5 miljoen dollar bedragen.

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

Hackers hebben hun pijlen steeds vaker gericht op Remote Access Software. Daarnaast zijn er nieuwe technieken in omloop voor het stelen van wachtwoorden en informatie. Ook maken cybercriminelen de overstap van het gebruik van scripts naar het toepassen van andere ‘living-off-the-land’-technieken om een aanval op eindpoints te starten. Dat conclude1