VS klaagt cybercrimineel aan wegens cyberterrorisme

hamer-rechter-rechtszaak

Voor het eerst is een cybercrimineel in de Verenigde Staten (VS) voor de rechter verschenen voor cyberterrorisme. Het gaat om een 20-jarige Kosovaar die ervan wordt verdacht gestolen data te hebben doorgespeeld naar IS. Indien de cybercrimineel wordt veroordeeld kan hij een celstraf van 35 jaar opgelegd krijgen.

Het gaat om een man die online bekend stond onder de naam ‘Th3Dir3ctorY’. De man werd in oktober in Maleisië gearresteerd voor computerinbraak, identiteitsdiefstal en het leveren van materiaal aan een terroristische organisatie. Volgens de Amerikaanse aanklacht heeft de verdachte in twee verschillende gevallen gestolen data hebben doorgespeeld aan IS.

Data doorgestuurd naar IS

In beide gevallen zou de data zijn doorgestuurd naar IS-leden die afkomstig zijn uit Groot-Britannië. Het gaat om Tariq Hamayun, die ook bekend staat onder de naam Abu Muslim Al-Britani, en Junaid Hussain, ook bekend als Abu Hussain Al-Britani. Hussain is volgens het Openbaar Ministerie (OM) in de VS een ‘Britse hacker en bekend lid van IS’.

In totaal zou Th3Dir3ctorY gestolen data over 100.000 individuen hebben doorgespeeld aan de terroristen. Het gaat hierbij onder andere om namen, e-mailadressen, bijbehorende wachtwoorden, fysieke locaties en telefoonnummers van 1.350 Amerikaanse ambtenaren en militairen. Deze adressen zouden door Hussain op Twitter zijn verspreid met de oproep terroristische aanvallen te plegen tegen deze personen.

Meer over
Lees ook
Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Hoewel de eerste door AI gegenereerde cyberaanval nog officieel gedocumenteerd moet worden, zal kunstmatige intelligentie naar verwachting ook in security zijn impact gaan hebben. Sterker nog, AI wordt nu al door cybercriminelen ingezet en bijvoorbeeld gebruikt om phishingmails bij te slijpen. En nieuwe bedreigingen komen door AI waarschijnlijk no1

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing laaide na een kleine dip in het eerste kwartaal van 2023 weer stevig op. Dat blijkt uit het Cy-Xplorer-rapport 2023 van Orange Cyberdefense. Dit zijn de 10 meest opvallende trends uit het rapport.

Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Barracuda Networks heeft zijn 2023 Spearphishing Trends Rapport gepubliceerd. Daaruit blijkt dat ruim twee derde (68%) van de ondervraagde organisaties in de Benelux in 2022 het slachtoffer was van spearphishing. Dat is beduidend hoger dan het wereldwijde gemiddelde van 50 procent. Ook doen bedrijven in de Benelux aanzienlijk langer over het detec1