Verschillende webbrowsers lekken surfgeschiedenis van gebruikers

internet_logo

Verschillende populair webbrowsers blijken een lek te bevatten. Bezochte websites kunnen door het lek de surfgeschiedenis van bezoekers in handen krijgen, waardoor de privacy van gebruikers in het geding is.

Het probleem is ontdekt door de Belgische student Aäron Thijs van de Universiteit van Hasselt (via Ars Technica). Zowel Chrome, FireFox als Internet Explorer zijn voor het probleem kwetsbaar. Vermoedelijk is de bug daarnaast aanwezig in Safari en Opera. Het probleem wordt veroorzaakt door een feature die is bedoeld om websites informatie te geven over de laadtijd van hun website. Websites krijgen hierbij de mogelijkheid deze laadtijd te vergelijken met andere websites, waarbij webbrowsers de laadtijd van eerder bezochte websites gebruikt als referentie.

Bezoek aan bepaalde websites

Dit proces blijkt echter een fout te bevatten. De fout stelt kwaadwillenden in staat te achterhalen of bepaalde websites door een bezoeker zijn bezocht. Thijs stelt er in zijn proef in geslaagd te zijn te controleren of bezoekers van zijn website 'https://www.facebook.com' onlangs hebben bezocht.

De student beperkt zich in zijn test op bezoeken aan één website. Thijs benadrukt echter dat het ook mogelijk is de surfgeschiedenis van bezoekers op een hele reeks URL's te controleren. Hierdoor kan een aardig beeld worden geschetst van de activiteiten van een gebruiker op internet.

Anoniem surfen

Gebruikers die willen voorkomen dat websites hun surfgeschiedenis in kaart brengen hebben verschillende opties. Zo kunnen zij gebruik maken van bijvoorbeeld de Incognito-functie van Google Chrome, die bedoeld is om anoniem te surfen. Deze functie voorkomt dat browsegeschiedenis wordt opgeslagen. Een andere optie is het handmatig wissen van de surfgeschiedenis in webbrowsers. De fabrikanten van de getroffen webbrowsers zijn op de hoogte gesteld van het probleem.

Meer over
Lees ook
Nieuwe beleidsregel “Handhaving Besluit Eindapparaten” legt basis voor vrije keuze internetapparatuur in Nederland

Nieuwe beleidsregel “Handhaving Besluit Eindapparaten” legt basis voor vrije keuze internetapparatuur in Nederland

Gisteren werd het officieel: in de toekomst hebben particulieren en bedrijven in Nederland het wettelijke recht om zelf te bepalen welke apparatuur zij gebruiken voor hun internettoegang. Aan de publicatie van de nieuwe beleidsregel "Handhaving Besluit Eindapparaten" ging jarenlang getouwtrek vooraf over het zogenaamde netwerkaansluitpunt.

Onegini en iWelcome fuseren tot de grootste Europese IAM SaaS leverancier

Onegini en iWelcome fuseren tot de grootste Europese IAM SaaS leverancier

De Nederlandse SaaS softwarebedrijven Onegini en iWelcome zijn vandaag gefuseerd tot OneWelcome. De combinatie van de twee bedrijven maakt dit tot de grootste Europese SaaS leverancier van Customer Identity & Access Management (CIAM).

Deel mee aan de OneTrust webinar Data mapping: De basis van elk privacy programma

Deel mee aan de OneTrust webinar Data mapping: De basis van elk privacy programma

Data mapping is een essentieel onderdeel van elk privacy programma. Begrijpen hoe gegevens door de organisatie stromen is dan ook een eerste vereiste om de gegevens te kunnen beveiligen en risico’s te analyseren.