‘Verschillende industriële en commerciële robots bevatten beveiligingsproblemen’

pixabay-robotarm

De robots van Universal Robots en Rethink Robotics bevatten beveiligingsproblemen. Deze zwakke plekken kunnen door aanvallers worden misbruikt om data van bedrijven in handen krijgen. Aanvallers kunnen echter ook robots manipuleren, wat bijvoorbeeld bij collaboratieve risico's flinke risico's kan opleveren voor werknemers in de directe omgeving van de robots.

Dit blijkt uit onderzoek van IOActive. Het bedrijf heeft in het onderzoek zowel industriële robots, commerciële robots als robotbeheersystemen onder de loep genomen. Het gaat hierbij om producten van onder andere SoftBank Robotics, UBTECH Robotics, ROBOTIS, Universal Robots, Rethink Robotics en Asratec Corp. In een flink aantal systemen zijn kwetsbaarheden aangetroffen, die volgens IOActive als ‘ernstig’ of zelfs ‘kritiek’ kunnen worden geclassificeerd. In totaal zegt IOActive bijna 50 beveiligingsproblemen te hebben opgespoord, die variëren van onveilige communicatie en authentificatieproblemen tot zwakke cryptografie en privacyproblemen.

Universal Robots en Rethink Robotics

Ook in robots die geleverd worden door Universal Robots en Rethink Robotics zijn kwetsbaarheden ontdekt. Beide bedrijven leveren collaboratieve robots, robots die op veilige wijze nauw kunnen samenwerken met mensen. Dankzij sensoren detecteren de robots de aanwezigheid van mensen en passen hun bewegingen hierop aan om botsingen te voorkomen. Deze robots kunnen hierdoor in de nabijheid van mensen opereren zonder veiligheidskooi, iets waarvan traditionele industriële robots wel zijn voorzien. Het ontbreken van deze veiligheidskooi biedt gebruiksgemak, maar kan indien de robot wordt gemanipuleerd door een cybercrimineel gevaar opleveren.

“Aanvallers kunnen de problemen misbruiken om via de microfoon en camera van een robot te spioneren, persoonlijke en bedrijfsdata laten uitlekken, en in extreme gevallen zelfs serieuze fysieke schade, lichamelijk letsel bij mensen of schade aan bezittingen veroorzaken in de directe nabijheid van een gehackte robot”, meldt IOActive.

‘Robots zijn de toekomst’

“Er is geen twijfel dat robots en de toepassing van kunstmatige intelligentie de nieuwe norm is geworden en de toekomst is”, aldus Cesar Cerrudo, CTO van IOActive. “Robots zullen op korte termijn overal aanwezig zijn - van speelgoed tot persoonlijke assistente en productiemedewerkers - de lijst is eindeloos. Gezien deze verspreiding is een focus op cybersecurity vitaal om zeker te stellen dat deze robots veilig zijn en geen serieuze cyber- of fysieke dreigingen opleveren voor de mensen en organisaties die zij juist horen te bedienen.”

Alle resultaten van het onderzoek zijn verzameld in de onderzoekspaper ‘Hacking Robots Before Skynet’, dat is geschreven door Cerrudo en Lucas Apa, Senior Security Consultant bij IOActive.

Meer over
Lees ook
Cyber Defence moet innovatie versnellen

Cyber Defence moet innovatie versnellen

Wat meer optimisme over onze weerbaarheid voor cyberaanvallen is goed voor Nederland, vindt Roel van Rijsewijk, directeur Cyber Defence bij Thales. Het is ook goed dat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid onlangs in het Cybersecuritybeeld Nederland 2019 opnieuw de noodklok luidde over de kwetsbaarheid van de Nederlandse...

'De Benelux loopt achter op het gebied van cybersecurity, India presteert het best'

'De Benelux loopt achter op het gebied van cybersecurity, India presteert het best'

Organisaties over de hele wereld lopen vast in hun voortgang op het gebied van cybersecurity en riskeren verlamming nu cybercriminelen steeds geavanceerder te werk gaan. Dit blijkt uit het rapport 2019 Risk:Value – ‘Destination standstill. Are you asleep at the wheel?’ van NTT Security, een gespecialiseerd beveiligingsbedrijf en expertisecentrum voor...

Cybersecurity vitale waterwerken niet waterdicht

Cybersecurity vitale waterwerken niet waterdicht

Tunnels, bruggen, sluizen en waterkeringen kunnen nog beter worden beveiligd tegen cyberaanvallen. Rijkswaterstaat heeft de afgelopen jaren veel werk verzet en noodzakelijke maatregelen in kaart gebracht om waterkeringen beter te beveiligen. Maar die veiligheidsmaatregelen zijn niet allemaal uitgevoerd. De Algemene Rekenkamer constateert dat de minister...