‘Verschillende industriële en commerciële robots bevatten beveiligingsproblemen’

pixabay-robotarm

De robots van Universal Robots en Rethink Robotics bevatten beveiligingsproblemen. Deze zwakke plekken kunnen door aanvallers worden misbruikt om data van bedrijven in handen krijgen. Aanvallers kunnen echter ook robots manipuleren, wat bijvoorbeeld bij collaboratieve risico's flinke risico's kan opleveren voor werknemers in de directe omgeving van de robots.

Dit blijkt uit onderzoek van IOActive. Het bedrijf heeft in het onderzoek zowel industriële robots, commerciële robots als robotbeheersystemen onder de loep genomen. Het gaat hierbij om producten van onder andere SoftBank Robotics, UBTECH Robotics, ROBOTIS, Universal Robots, Rethink Robotics en Asratec Corp. In een flink aantal systemen zijn kwetsbaarheden aangetroffen, die volgens IOActive als ‘ernstig’ of zelfs ‘kritiek’ kunnen worden geclassificeerd. In totaal zegt IOActive bijna 50 beveiligingsproblemen te hebben opgespoord, die variëren van onveilige communicatie en authentificatieproblemen tot zwakke cryptografie en privacyproblemen.

Universal Robots en Rethink Robotics

Ook in robots die geleverd worden door Universal Robots en Rethink Robotics zijn kwetsbaarheden ontdekt. Beide bedrijven leveren collaboratieve robots, robots die op veilige wijze nauw kunnen samenwerken met mensen. Dankzij sensoren detecteren de robots de aanwezigheid van mensen en passen hun bewegingen hierop aan om botsingen te voorkomen. Deze robots kunnen hierdoor in de nabijheid van mensen opereren zonder veiligheidskooi, iets waarvan traditionele industriële robots wel zijn voorzien. Het ontbreken van deze veiligheidskooi biedt gebruiksgemak, maar kan indien de robot wordt gemanipuleerd door een cybercrimineel gevaar opleveren.

“Aanvallers kunnen de problemen misbruiken om via de microfoon en camera van een robot te spioneren, persoonlijke en bedrijfsdata laten uitlekken, en in extreme gevallen zelfs serieuze fysieke schade, lichamelijk letsel bij mensen of schade aan bezittingen veroorzaken in de directe nabijheid van een gehackte robot”, meldt IOActive.

‘Robots zijn de toekomst’

“Er is geen twijfel dat robots en de toepassing van kunstmatige intelligentie de nieuwe norm is geworden en de toekomst is”, aldus Cesar Cerrudo, CTO van IOActive. “Robots zullen op korte termijn overal aanwezig zijn - van speelgoed tot persoonlijke assistente en productiemedewerkers - de lijst is eindeloos. Gezien deze verspreiding is een focus op cybersecurity vitaal om zeker te stellen dat deze robots veilig zijn en geen serieuze cyber- of fysieke dreigingen opleveren voor de mensen en organisaties die zij juist horen te bedienen.”

Alle resultaten van het onderzoek zijn verzameld in de onderzoekspaper ‘Hacking Robots Before Skynet’, dat is geschreven door Cerrudo en Lucas Apa, Senior Security Consultant bij IOActive.

Meer over
Lees ook
Proofpoint's 2024 State of the Phish rapport: 69% van Nederlandse werknemers gokt met security van organisaties

Proofpoint's 2024 State of the Phish rapport: 69% van Nederlandse werknemers gokt met security van organisaties

Proofpoint, publiceert vandaag de tiende editie van het jaarlijkse State of the Phish-rapport. Hieruit blijkt dat meer dan twee derde (69%) van Nederlandse werknemers hun organisaties bewust in gevaar brengt. Dit leidt tot ransomware- of malware-infecties, datalekken of financieel verlies. Ondanks een lichte daling van succesvolle phishing-aanvall1

Dit zijn de verwachtingen in 2024 voor het continu veranderende dreigingslandschap

Dit zijn de verwachtingen in 2024 voor het continu veranderende dreigingslandschap

Niemand weet wat ‘The Next Big Thing’ in het dreigingslandschap wordt. Wat wel mogelijk is, is terugkijken naar 2023, opvallende gedragingen van actoren identificeren en een gefundeerde inschatting maken van wat 2024 mogelijk in petto heeft.

Fortinet lanceert Fortinet Advisor, een generative AI assistant

Fortinet lanceert Fortinet Advisor, een generative AI assistant

Fortinet voegt een nieuwe oplossing toe aan zijn aanbod van ruim 40 door AI ondersteunde security-producten. Het gaat om Fortinet Advisor, een generative AI (GenAI) assistant. Fortinet Advisor maakt momenteel deel uit van FortiSIEM, de security information & event management (SIEM)-oplossing van Fortinet, en FortiSOAR, zijn security orchestration,1