Verdachten opgepakt voor gebruik van Android malware DroidJack

handboeien-klein

Europese en Amerikaanse opsporingsinstanties hebben deze week een onbekend aantal verdachten opgepakt die gebruik zouden hebben gemaakt van DroidJack. DroidJack is malware voor het Android platform die cybercriminelen in staat stelt een smartphone over te nemen.

Dit meldt Europol. Het onderzoek naar DroidJack is opgezet door Duitsland, waarna ook opsporingsinstanties uit België, Frankrijk, Groot-Britannië, de Verenigde Staten en Zwitserland bij het onderzoek zijn betrokken. Zowel Europol als Eurojust hebben onderzoek ondersteund.

Naar aanleiding van het onderzoek zijn in België, Frankrijk, Groot-Britannië, de Verenigde Staten en Zwitserland huiszoekingen uitgevoerd. Hierbij zijn een onbekend aantal verdachten opgepakt. Zij worden ervan verdacht met behulp van DroidJack ongemerkt de Android smartphone of tablet van slachtoffers te hebben gehackt. Met Remote Access Tool (RAT) kunnen aanvallers dataverkeer vanaf het apparaat monitoren, telefoongesprekken afluisteren of meekijken via de camera in apparaten. DroidJack wordt op ondergrondse marktplaatsen verkocht. In 2014 kostte de software zo'n 210 dollar.

Meer over
Lees ook
Wat te doen als je het slachtoffer wordt van een ransomware-aanval

Wat te doen als je het slachtoffer wordt van een ransomware-aanval

Als je een IT-beheerder vraagt waar hij van wakker ligt zal het antwoord zeer vaak ‘ransomware’ zijn. Logisch, want elke medewerker kan door simpelweg op een link te klikken of een kwaadaardig bestand te downloaden zonder het te weten een ransomware-aanval ontketenen. In hun wanhoop zijn organisaties al snel geneigd om losgeld te betalen om weer t1

Ransomwarebesmettingen eerste kwartaal al verdubbeld ten opzichte van 2021

Ransomwarebesmettingen eerste kwartaal al verdubbeld ten opzichte van 2021

Het totale aantal ransomwarebesmettingen was in het eerste kwartaal van dit jaar al verdubbeld ten opzichte van heel 2021. Dat concludeert WatchGuard Technologies in de nieuwste editie van het Internet Security Report. De securityspecialist signaleert daarnaast een groei in Powerscript-aanvallen en kwaadaardige cryptomining.

Proofpoint ontdekt Microsoft Office 365-functionaliteit die bestanden op SharePoint en OneDrive versleutelt

Proofpoint ontdekt Microsoft Office 365-functionaliteit die bestanden op SharePoint en OneDrive versleutelt

Ransomware-aanvallen zijn van oudsher gericht op data op endpoints of netwerkschijven. Tot nu toe dachten IT- en beveiligingsteams dat de cloud beter bestand was tegen ransomware-aanvallen. Immers, de nu bekende "AutoSave"-functie, samen met versiebeheer en de welbekende prullenbak, zouden voldoende moeten zijn geweest als back-ups. Dat is mogelij1